ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Румен Стоянов – кмет на Калофер, пред ФАКТИ: Обещаното от Правителството стои скрито някъде

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано през днешния ден в Калофер се организира безмълвен митинг на кметовете на дребни обитаеми места. Те упорстват за финансова рамка и за това обитаемоте места с население от 100 души по непрекъснат адрес да могат да избират собствен кмет, а не както е сега – при 350 души. Кметовете желаят незабавни законови промени, които да създадат това допустимо.

От ФАКТИ се свързахме с Румен Стоянов – кмет на град Калофер. За настояванията на Национално съдружие на кметовете на кметства в Република България, за днешния митинг на неговия Управителен съвет и какво следва, четете в идващите редове:

- Г-н Стоянов, за какво протестирахте през днешния ден?

- До този миг обещаното от Правителството стои прикрито някъде. Затова взехме решение още веднъж и този път сме твърдо решени, че в случай че не се изпълнят настояванията ни, ние ще отидем на Шипка и ще затворим пътя. Няма да сме единствено кметове, а ще отидем с наши гласоподаватели, в случай че би трябвало, ще желаяме и политическа поддръжка. Хората, които ни поддържат и считат, че нашите претенции са обективни, всички са подготвени да дойдат.

В това число, желая да кажа и, че самият министър председател на първата среща, самичък сподели, че това са обективни неща, че ние би трябвало да разполагаме с някаква финансова рамка, че би трябвало кметът на общината да е задължен да я извършва.

- В ръководството Ви евентуално сте се сблъскали с този проблем – за какво е значимо да имате финансова рамка?

- Ние няма да можем да си решим 100%от нещата, само че най-малко гоним минимума. Не желаеме кой знае какъв брой пари. Има кметове на огромни общински центрове – като Стара Загора да речем, и за цяла година им дават 1000 лв.. Тези хора с тези 1000 лв. какво би трябвало да създадат по-напред? Не зная защо могат да се употребяват 1000 лв. за цяла година – за културен календар ли, защо? Това е просто смешно.

Има села, които пък имат 0 лв.. Това значи, че в тази страна всеки си прави каквото желае. Ти би трябвало да бъдеш постоянен, прецизен кмет, с цел да има развиване на общината. Този път, в случай че не случи това, което ние желаем, след 15 дни сме на връх „ Шипка” с всички наши симпатизанти, с всички хора, които считат, че това е свястно.

- Какви са Вашите претенции?

- Подчертавам – всяко обитаемо място да бъде със лична финансова рамка и кметът на общината да бъде задължен, това е и значимото – той да бъде задължен и да търпи наказания, в случай че той не извърши общинското или държавното решение. В момента кметовете на общини могат да вършат тъкмо каквото си желаят без да бъдат осъдени за нищо.

Другото, което желаеме е да се промени прагът за гласоподаване - поданици над 100 индивида да могат да си избират кмет.

- Кметовете от кои обитаеми места се включиха в митинга през днешния ден?

- Днес на митинга бяхме единствено Управителния съвет на Сдружението на кметовете. Бяха представители на общините на Видин, Плевен, Червен бряг, Стара Загора, Смолян, Садово, Първомай, от София-област.

- Какво очаквате да се случи?

- Веднага да мине на второ четене закона. И аз съм уверен, че ще мине, тъй като имаше светкавична реакция. Г-н Борисов персонално ми се обади и в четвъртък, в 10:00 часа ще бъдем в Министерството на финансите при господин Ананиев, с цел да решим казуса. Казах на господин премиера: „ Всичко пада на Вашата глава”. Ще бъдем 4-5 индивида в Министерството на финансите в четвъртък. Премиерът сподели, че в случай че не можем да се разберем, можем да се обадим и да идем и при него. Ще има някакъв резултат.

На първата среща преди две години те самите бяха уверени, че по този начин би трябвало да бъдат нещата – с нашите причини, които им представихме те се убедиха. И това беше най-високото равнище на ръководство в страната – министър председателят, двама вицепремиери, министърът на финансите и ръководителят на Комисия по бюджет и финанси.

- Защо, съгласно Вас, тези промени не са признати законово до момента?

- Според мен, лобизмът на огромните кметове на огромните градове е по-силно на този стадий. Те мислят, че откакто „ натиснат” кметовете под тях, никой няма да реагира, а ще си кротуват. По-лесно се ръководят за кражба такива пари.

Аз, в случай че съм кмет на община, ще ми е по-лесно да дам на обитаемоте места парите, които им се поставят и всеки да прави каквото ще. Аз съм уверен, че ние, когато получим в този момент желаните средства, кой, където желае същински ще си развие селото доколкото може, без да си бърка непрекъснато в джоба. Бъркаме си в джоба, бъркаме си, само че докога?

Аз мога да дам образец със себе си доста. Дори и заплата обезпечавам – работи индивида на друго място, а аз му уплътнявам работната позиция в кметството целогодишно. Понякога и други неща изплащам и стават разправии и у дома – за какво го върша непрекъснато. Аз обичам обитаемото си място, желая да се работи и нещо да се свърши. Ако ги имам достатъчните пари, ще бъде друго.

- Прави ли се задоволително за дребните обитаеми места?

- Нищо не се прави за момента. Селективно, да. Тук-там, където кметовете са с ръководещите, там няма никакъв проблем. Там ги укрепват, от време на време дори принудително – кметът нищо не схваща, само че щом е от ръководещите, прави нещо.

Да не приказваме за проектите- там наложително би трябвало да бъдеш от ръководещите. Аз план не съм печелил от 6-7 години, а всяка година пущам и приказвам с националната ни представителката. Тя споделя: „ А, не мога да ти пусна план, тъй като аз съм обещала”. Там се разделя, както някой каже. Държава е пропита с такива неща и ние няма по какъв начин повече да поносим, не можем да поносим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР