ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Готови са отговорите на въпросите на ЕП

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Задаването на въпроси към България разкрива съмнителните цели на Европарламента. Ние сме суверенна и демократична страна, а от Брюксел се пробват да подкопаят темелите на супер модела #Кой. Това пишат с подигравка " Фрогнюз ", които са подготвили въпроси, които считат, че би трябвало или ще бъдат заложени от Екологичен потенциал към българските управляващи, както и отговорите, които ще бъдат дадени:

Към вицепремиера:

1) Как ще оценявате антикорупционните промени в България след октомври 2019 година?
Какви съответни дейности са подхванати от държавното управление в това отношение? В допълнение - що се отнася до промяната на правосъдната система - по какъв начин държавното управление се отнася към рекомендациите на Венецианската комисия, по-специално по отношение на функционалностите на основния прокурор?

- Антикорупционни промени в България няма, тъй като няма корупция. Правителството строи автомагистрали, игрища и пречиствателни станции, а министър председателят ги показва всеки ден с джипката. Относно Венецианската комисия, к'во да ви кажем - Венеция е прекрасен град, който по отношение на водата е противоположното на Перник. Пращали сме Вежди там, да помогне на бианалето.

2) Върховенството на закона се отнася освен до въпросите за антикорупцията и правосъдната система, само че и до свободата на медиите. Ситуацията във връзка с свободата на медиите в България е доста притеснителна. През април тази година Съветът на Европа разгласява своя годишен отчет за свободата на медиите, който гласи следното за България: „ В България се вижда утежняване на работната среда за публицистите заради поляризиращия темперамент на обществения спор, откритата неприязън на определените политици и устойчивата офанзиви против самостоятелни медии посредством административен и правосъден тормоз, както и физически закани. Собствеността върху медиите е непрозрачна и се характеризира с завладяването на медийния пазар от олигарси, които употребяват медийната си власт, с цел да упражняват политическо въздействие и да нападат и да очернят противници и критици. Бизнесът за разпространяване на вестници в страната е под контрола на един конгломерат, благосъстоятелност на политик. Независимите публицисти и медии постоянно са обект на заплашване персонално и онлайн. "

- Всичко това са клюки! Медиите в България са свободни и доста от тях напълно свободно взеха решение да поддържат държавното управление и тези, които получават нови и нови компании от хора, които непринудено се отхвърлят от тях. Няма конгломерат, благосъстоятелност на един политик – има закон на Пеевски. Демократичен закон, съвременен и обективен.

3) Премиерът Борисов разгласи конституционни промени преди няколко седмици. През четирите дни сред известието на премиера, че ще има нова Конституция и внасянето на самия план, какви публични съвещания сте провели, в случай че има такива? Има ли задоволителна оценка на препоръчаните промени?

- Няма задоволителна оценка, само че има огромно предпочитание от страна на господин Борисов да остане на власт. Второто е по-силно.

4) В новия план на Конституция вие оферирате законодателна самодейност да бъде дадена на правосъдната власт. В множеството държави-членки правосъдната власт ползва закона, а не го основава. Това е част от разделянето на управляващите. И по този начин, какво постанова тази промяна, какви проблеми се пробвате да решите с това?

- Това е единствено предложение, което в никакъв случай няма да се случи. Повтаряме още един път: номерът е господин Борисов, господин Пеевски и господин Доган да ръководят още известно време. Ако на народа не му харесваше, щеше да ни опустоши до момента, само че той не го прави. Значи е склонен. Глас национален - глас Божи.

5) В новия план на Конституция оферирате обилни ограничавания на пълномощията на президента на Републиката, изключително когато става въпрос за назначения в правосъдната власт. Ролята на президента в този развой в никакъв случай не е била предмет на рекомендации или разбор в границите на оценките на правосъдната власт от Комисията в границите на рекомендациите на CVM или на Венецианската комисия. Каква беше задачата да предложи промени в ролята му?

- Ооо, просто нямате разбиране какъв брой гнусен е президента Радев! Оставка на тоя водач на аероплан! Направо ще го катапултираме от " Дондуков " 2, единствено гледайте.

6) Въпреки че българското държавно управление се е съветвало по-рано с Венецианската комисия, това не важи за последните промени, по-специално за оповестената неотдавна промяна в Конституцията. Ще изиска ли българското държавно управление от Венецианската комисия да излезе със мнение по този въпрос?

- Сегашното българско държавно управление не пита, за какво във Венеция има гондоли и кой събира парите от туристите, нали? И ние не ви желаеме мнението. Суверенна страна сме.

7) Решението „ Колеви против България “ е от 2009 година Както показаха Венецианската комисия и GRECO, бяха подхванати някои промени за използване на това решение, само че остават обилни пропуски в отчетността на основния прокурор. Кога държавното управление ще извърши напълно и безусловно решението и рекомендациите от мненията на Венецианската комисия и GRECO?

Ще се ангажира ли българското държавно управление да изиска ново мнение на Венецианската комисия по отношение на предложенията за промени във връзка с основния прокурор?

- А бе тая Венеция какво ви е влезнала в главите?! Филчев ни е безценен. Винаги се отзовава, когато би трябвало. Беше на прокурорската колекция в Бояна, а с Гешев си гукаха като хора на един ум. Наричаме го последователност.

8) Смята ли българското държавно управление, че въвеждането на съществена конституционна промяна и Велико Народно заседание единствено месеци преди изборите разрешава деликатен, транспарантен, приобщаващ, либерален развой?

- Не считаме, само че номерът е да печелим време, с цел да се гепи още няколко месеца. Имаме деца, внуци - би трябвало да им осигурим ярко бъдеще. Не е ли хуманно?

9) Съществуват съществени терзания по отношение на концентрацията на медийна благосъстоятелност, както е посочено в мониторинга за медиен плурализъм от 2020. България е на 111-то място в показателя за независимост на медиите. Освен това обособени публицисти оповестяват за закани и заплашване. Какво ще направи държавното управление за повишение на прозрачността на собствеността, поощряване на плурализма на медийната благосъстоятелност и обезпечаване на сигурността на публицистите?

- Има закани и заплашванията, има повдигнати обвинявания, запориране на имущество, инспекции и напън, да, само че точно тъй като сме на 111-то място! Не може по този начин. Главният прокурор доста оказва помощ да се излезе от тази обстановка. Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски също. Работим дружно. Като братя сме - за общото дело.

10) Каква е актуалната правна и практическа конструкция и ситуацията на българското поданство по капиталова скица? Какви са последните промени и по какъв начин в действителност са приложени оповестените промени? Готова ли е България да последва позицията на Екологичен потенциал, че всички държави-членки би трябвало да анулират сходни схеми, или най-малко желае ли да поддържа дейностите на Европейски Съюз за контролиране на това?

- Въпросът е доста комплициран и не е по силите на калинките в държавното управление. Сори. Иначе в случай че пристигна някой извън с пари, незабавно го преслушваме. Не сме пропуснали човек или компания. Пипаме крепко. Схемата е доста усъвършенствана: отиват първо момчетата на Митачето и си приказват с вложителя. Още на другия ден той идва да показа какво му се е случило. Специално обчени министри или персонално министър председателят оказват незабавна помощ на чужденеца като му показват офшорки или банкови сметки, на които да обърне внивание. И завършек на проблемите.

11) Според отчета на Агенцията на Европейски Съюз за главните права (FRA) в няколко страни се появяват отчети на политици, употребяващи расистки и ксенофобски език. Amnesty International означи през април, че въвеждането на карантинни ограничения в ромските квартали в България и Словакия е съпроводено от " все по-враждебна анти-ромска изразителност, постоянно подклаждана от политици ". Каква е позицията на българското държавно управление във връзка с тези констатации? Как е ситуацията на ромските квартали сега?

- Значи, съдружните ни сътрудници са най-големите патреоти. Може нещо да са се изпуснали по адрес на манга…, пардон на ромите, само че другояче пият без да повръщат. Ние доста обичаме ромите, изключително когато гласоподават за нас.

12) Конституционният съд на България одобри жалбата против закон, допускащ на полицията да има достъп до данни за местоположението на разпознати лица за следене на хора в карантина. Какво е последното положение на дейностите в тази посока?

- Верно полицията събираше тия данни, само че сега е заета да млати, тоест да пази митингите, тъй че въпросът не е настоящ.

13) Върховният касационен съд на България отхвърля жалбата на държавното управление против условното предварително освобождение на Джок Палфрийман, заявявайки, че „ настояването за обновяване на делото е процесуално неприемливо и всички производства би трябвало да бъдат прекъснати “. И въпреки всичко този австралийски жител продължава да не може да напусне страната по заповед на Министерството на вътрешните работи. Бихте ли обяснили за какво Съдът се пренебрегва и в случай че няма произвеждане против това лице, каква е основата за продължаващото му задържане в страната?

- Съдът може да е решил, само че основният прокурор сподели, че не е заслужено да бъде пускан. Имаше и други хора, които считат, че би трябвало да е в пандиза. Той обаче въпреки всичко е на открито. Което не е ОК, тъй като дава изказвания на по медиите, че има принуждение в пандизите. Ние обаче споделяме, че няма принуждение, което значи, че той лъже, нали?

14) Голям брой задгранични притежатели на парцели в България са потърсили отбраната по Закона за етажната благосъстоятелност, който ги освобождава от възнаграждение на такси за ръководство, в случай че обитават под 30 дни годишно в собствеността си. Мнозина обаче не съумяват да се възползват от този закон в локалните съдилища. Установява се тясна връзка сред правосъдната власт и бизнесмените, вследствие на което делата се губят в по-нисшите съдилища и би трябвало да бъдат обжалвани при обилни времеви и финансови разноски пред по-горните инстанции. Наясно ли сте с това и имате ли проекти да се справите с него?

- Малко е комплицирано, само че ще се оправи. Ние не сме огромна страна и по тази причина е обикновено бизнесмени и съдии на по-ниски и междинни равнища да се познават. Може и родственици да има.

15) Има ли проекти за контролиране на активността на ръководещите сдружения с съответно отношение към непозволените такси, които се усилват както им се желае, без да има условия за правилни сметки или да се подсигурява, че финансовите условия са свързани с даването на услуги?

- Някои ръководещи сдружения ръководят и други неща, по тази причина малко се увличат. Ще забележим какво може да се направи. В момента има ковид и други по-важни теминеща, да не се разсейваме с дреболии.

16) По отношение на набиране на сезонни служащи от България посредством организации за набиране на личен състав в страната за най-вече селскостопански служащи в цяла Европа: Знаете ли броя на тези организации? Има ли опасения, че правата на тези служащи са нарушени от налагането на разноски и такси, свързани с тяхното приемане на работа? В момента проверява ли се някоя от тези организации?

- Интересен въпрос. Първо: не знаем какъв брой са организациите, тъй като не сме ги броили. Второ: в случай че тези наши сънародници останат да работят тук, няма да има подобен проблем. Най-важното е да гласоподават по съвест за нас, а ние ще им плащаме обществени помощи.

17) Свързано с оферти по време на чуването по отношение на дефекти в битката с корупцията, би било подходящо да има повече информация от основния прокурор и неговата заместител госпожа Филипова. Какви съответни ограничения е взела прокуратурата в битката с корупцията? Разследвани и упрекнати ли са политически лица и от кои политически партии произлизат най-вече? Те от политически партии ли са както в държавното управление, по този начин и в опозицията?

- Арестувахме министър от квотата на „ Обединени патриоти “ в държавното управление. Иначе обикаляме селата, къра, горички и залавяме представители на битовата престъпност в огромни акции. Проблемът с корупцията е мощно пресилен. Както е споделил Том Сойер: Новината за моята гибел е мощно преувеличена…

18) Наскоро испанските медии разгласиха информация за настоящо следствие, свързващо премиера Борисов със скица за пране на пари в Барселона. Работи ли българското обвиняване по това дело, имайки поради, че е получило сигнали по него още през 2019 година? Ако да, на какъв стадий е следствието?

- Защо да проверявме, като знаем, че господин Борисов е почтен. От този шубрак няма да излезе заек, както споделяме в България. Премиерът Борисов няма нищо общо с тези неща, занапред да знаете. С Мис Бикини може да е имало цуни-гуни, само че е било по обич. Гадни олигарси заплащат на медии и цивилен организации да раздухват тази клюка против този монах и морално чист човек.

19) Преди няколко месеца в пресата бяха оповестени няколко аудиозаписа. Наред с доста други неща, които са показани в тези записи, в избран миг гласът, който наподобява е гласът на премиера Борисов, заплашва да „ изгори “ водещ политик от опозицията, сега сътрудник евродепутат. Има ли някакво следствие или предварителна инспекция в това отношение? Ако да, на какъв стадий са?

- Това също са клюки. Елена Йончева споделя, че записите са изследвани в някаква американска лаборатория. Но ние питаме: Ако американските лаборатории бяха каквито би трябвало, щеше ли и до момента убиството на Кенеди да е неразкрито? Имаме си наши специалисти и имаме вяра единствено на тях. Дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, споделяше: Изгори, с цел да светиш. Може това да е имал поради премиера за Йончева – да свети… Като една светулка.

20) Българските жители станаха очевидци на разнообразни аудиозаписи и фотоси, оповестени в медиите. Но не всички от тези записи и фотоси са анонимни. Някои стенограми и записи бяха оповестени публично от прокуратурата - някои от тях по време на настоящи каузи, някои даже преди формиране на дело. Как оценявате тази процедура?

- Ние публикуваме фотоси и записи, които считаме за значими. Ние, т.е. основният прокурор, преценя и разпорежда какво да се разгласява и в кои медии. Това е демократично и заслужено. Нещата са ясни: което визира президента се разгласява, тъй като е 100% правилно, а за премиера - не се разгласява, тъй като 100% не е правилно. Това и Сийка ще ви коже.

21) След съвещанието на закрито на DRFMG, основният прокурор на България разгласява на формалната си страница информация, че срещата е проведена по предложение на основния прокурор на България. Всъщност DRFMG взе решението да се организира това заседание и предложения основния прокурор, който изпрати заместника си. Желаете ли да коригирате тази погрешна информация?

- В диалог с премиера на страната основният прокурор в действителност е споделил, че в случай че желае може да направи каквото си желае и да се среща с който си желае в Брюксел. Премиерът дал отговор, че може да му уреди всевъзможни срещи там, тъй като има доста другари, пред които се прави на елементарен, а зад тила ги е.е с 200… Оттам е станало комплициране, в смисъл, че някой еврочиновник не е доразбрал. Ако толкоз настоявате, ще я поправяме тази информация, само че е много дребнаво от ваша страна.

22) Както е посочено в последния отчет за CVM и отчетите на GRECO, структурите за битка с корупцията са укрепени, само че към момента липсва солидна история на следствията, водещи до резултати, в това число присъди за причинители. Как българското държавно управление и прокуратурата ще се уверят, че публично подхванатите промени фактически ще доведат до действителни резултати във връзка с битката с корупцията?

- Борим се с корупцията доста интензивно, доколкото я има. Ползваме съветския опит, а наши прокурори се образоват в Русия. И промени вършим всевъзможни. Няма проблем, ще ви предоставим цялостен отчет, в случай че желаете.

23) Как българското държавно управление и Комисията за отбрана против дискриминирането ще обезпечат цялостната отбрана на всички малцинства? Това включва роми, ЛГБТИ хора, както и етнически и езикови малцинства в България? Имаме отчети за случайна карантина и ограничения за блокиране, ориентирани съответно към ромите, необятно публикувана тирада на омразата против роми, ЛГБТИ фобийна тирада на омразата, както и опити за възпрепятстване на работата на Неправителствени организации, работещи с македонско-българското малцинство. Конкретно към Комисията за отбрана против дискриминация: Какви следствия е направила през последната година по тези каузи и какви решения е взела по тези каузи?

- Работим доста интензивно по тези въпроси, да знаете. Каже ли някой думата “циганин “ – незабавно го почваме. Правителството доста се грижи за малцинствата. Някой заблуждава интернационалната прогресивна общност, което не е почтено.

24) Що се отнася до правата на дамите - по какъв начин българското държавно управление и Комисията за отбрана против дискриминирането обезпечават цялостната им отбрана? Как дава отговор на рецензиите, че актуалната правна и политическа рамка не обезпечава ефикасна отбрана против насилието над дамите? Според EIGE България има един от най-ниските равнища на отчитане на домашното принуждение. Как ще се обърне внимание на това? Защо българското държавно управление не би се противопоставило на погрешно показване на Истанбулската спогодба и по-скоро ще работи за отбрана на дамите, като ратифицира Конвенцията?

- Ама какво принуждение над дамите, бе хора?! Вижте Цвета Караянчева – министър председателят я назовава " елементарна кърджалийска п...а ", само че е ръководител на Народното събрание. В никоя страна няма такова знамение. Деничка Сачева пък е обществен министър. Проф. Антоанета Христова всеки ден е по малките екрани. Насилие пробваха протестиращи против Даниела Дариткова от ГЕРБ, само че полицията взе ограничения. Колкото до домашното насилие… то е нещо като българска традиция: пийне пет-шест ракии брачният партньор, стане му мъчително за казармата и старшината и фрасне няколко шамара на булката. Може и на децата. Особености на българската педагогика.

25) Сред главните претенции на неотдавнашната протестна вълна, едно от тях е апел за образуване на нови и почтени избори от държавно управление, полагащо грижи, които да бъдат последвани от обилни промени в региона на върховенството на закона. И въпреки всичко критиците споделят, че държавното управление се пробва да прекъсне тези претенции, като предлага избора на огромно национално заседание, с цел да се разиска към този момент квалифициран нов план на конституция - направен при неговите условия - че към този момент е необятно подложен на критика освен за това, че не е дал отговор на множеството въпроси, които подкопават върховенството на закона в България, само че също по този начин основават нови закани, в това число в допълнение подсилване на пълномощията на основния прокурор. Какви гаранции може да даде българското държавно управление, че ще бъдат спазени най-високите стандарти за бистрота и ще бъде извършена допустимо най-широка социална полемика и консултация?

- Българското държавно управление е най-прозрачното. Видяха се спалнята на премиера, пачките евро в нощното шкафче, кюлчетата злато и револвера. Какво по-прозрачно желаете? А изборите са почтени. Единственият български математик Мишо Константинов ще ви го каже и той. Честни са, кажи Мишо!

26) Измина повече от десетилетие от делото „ Колеви против България “, в което Европейският съд по правата на индивида изрично изисква от България да промени законодателството по отношение на прокуратурата и основния прокурор. Оттогава Венецианската комисия също няколко пъти е призовавала България да го направи. Без в действителност самостоятелна прокуратура битката с корупцията не може да бъде ефикасна. В система, при която върховенството на закона е подкопано, не може да реагира на високопоставени политици, злоупотребяващи с властта си. Може ли българското държавно управление да даде информация по какъв начин и по кое време има намерение да се придържа към решението на Европейски съд по правата на човека като причина за вярното действие на върховенството на закона?

- Това за основния прокурор е заяждане. Върховенството на закона си е на мястото и го повтаряме всеки ден. Щом властта споделя, че има господство на закона, значи има. Не слушайте някакви опозиционери и протестиращи, на които олигарси заплащат милиони, а президентът ги буни да клеветят.

27) По време на нашата видеоконференция предходната седмица беше упоменато, че България е изпълнила огромна част от рекомендациите на GRECO през последните години. Тогава може ли държавното управление да изясни за какво България е в застоялост в показателя за усещане на корупцията, като непрекъснато се класира на последно място измежду държавите-членки на Европейски Съюз?

- Може да сме последни по усещане за корупцията, само че по реализацията сме първи. Десет години сме първи! Да не мислите, че е елементарно? Прането на пари и рекета единствено по филмите наподобяват лесни, на процедура не е тъкмо по този начин. Някои се опъват, други подвигат звук...

28) Един от младшите съдружни сътрудници на българското държавно управление неотдавна внесе законопроект, който ще вкара обвързване за Неправителствени организации да рапортуват в границите на 7 дни всяко подаяние, надвишаващо почти 500 евро, което биха получили от чужбина. Личната отговорност на членовете на управителните органи на Неправителствени организации също се ангажира напълно към това. Подобен закон, признат в Унгария, беше неотдавна нападнат от Европейския съд, защото е дискриминационен, нарушава свободното придвижване на лица и лимитира свободата на сдружаване. Може ли държавното управление да удостовери, че този законопроект, който има смущаващо влияние върху Неправителствени организации и вцепеняващ резултат върху сериозните гласове няма да получи поддръжка от всички съдружни партии?

- Всеки в България може да приказва и написа каквото си желае – не му обръщаме внимание. Демокрация. Нашият министър председател е огромен другар с премиера на Унгария Виктор Орбан – това нервира ли ви? Освен това в случай че сдружения се държат отзивчиво с ръководството и пазят неговите достижения, нямат проблем с финансирането. Но има и такива, които подкопават устоите на страната с рецензиите си, по тази причина ще вземем съответните ограничения.

29) При изключителни ограничения за ограничение на COVID-19 се оповестява, че българските управляващи са сложили ромските селища под наложителни карантини, налагани от полицията и военните, с аргумента, че такива ограничения са нужни за запазване на публичното здраве и сигурност. Въвеждането на тези ограничения е съпроводено от все по-враждебна анти-ромска изразителност, която постоянно се подклажда от политиците и се употребява за заклеймяване и налагане на по-репресивни ограничения върху ромските общности. Отчетите демонстрират, че тези ограничения, както и наложително изселване и разрушение от къщите са били селективно ориентирани към ромски селища и те не са били приложени към други групи или популацията. Подобно селективно използване, при липса на доказателства, че са били прегледани по-малко ограничаващи други възможности, повдига въпроси по отношение на спазването на тези ограничения със задължението за възбрана на дискриминирането. Може ли държавното управление да изясни по какъв начин могат да бъдат позволени такива ограничения и какво има намерение да направи, с цел да постави завършек на дискриминационните ограничения против част от популацията? Може ли да подчертае главните си достижения и главните дефекти в подтекста на актуалната рамка на Европейски Съюз за национални тактики за интеграция на ромите?

- Ромите, ромите… България, както споделя министър председателят Борисов, се е справила най-добре с пандемията от всички в Европа, че и по света. Пратихме помощи на ОАЕ, а те ни върнаха ръкавици и няколко тона фурми. Фурмите са доста потребни. Планираме да раздадем от тях и на ромските общности.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР