ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

София е на път да загуби още 650 000 лв. евросредства

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Столична община e глобена за следващ път поради нарушавания при провеждането на публични поръчки, финансирани с евросредства, а съдът на първа инстанция удостоверява наложената санкция. Кметството на София няма да получи близо 603 000 лева или 5% от парите по плана „ Реконструкция и рационализация на 3 броя токоизправителни станции “, който е за съвсем 12,1 млн. лева без Данък добавена стойност. Административният съд–София град удостоверява финансовата промяна, наложена от ръководещия орган по оперативна стратегия „ Околна среда “, който е в състава на Министерството на околната среда и водите. АССГ приема доводите на органа, че Столична община погрешно е въвела условие всички участници в обединявания, които са можели да се включат в състезанието за токоизправителните станции, наложително да са членове на Камарата на строителите или на аналогични непознати камари при положение, че фирмите са регистрирани в чужбина. Управляващият орган счита, че това условие голословно лимитира опциите за присъединяване в общинския конкурс, а АССГ се съгласява с него.

„ Налице е несъмнено и голословно изключване на неустановен брой лица от присъединяване заради съществуването на процесното ограничаващо изискване. Предвид гореизложеното въвеждането на критерии за асортимент отвън допустимите по смисъла на Закона за публичните поръчки и на Директива 2014/24/ЕС в тази ситуация е довело до директно ограничение кръга на евентуалните участници. Допуснатото нарушаване основава компликация за евентуалните участници да се провеждат в обединяване и има възпиращ резултат във връзка с присъединяване в съответната процедура, като води до ограничение на конкуренцията. Следователно, позволеното нарушаване попада във фактическия състав на понятието за неправда, респективно налице са и правните и фактическите учредения за използването на финансова промяна “, се споделя в решението на АССГ.

То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в двуседмичен период. В претекстовете на първата инстанция обаче написа, че в сходни проблеми трайната процедура на Върховен административен съд е, че „ възложителите не могат да включват в обявлението и документите критерии за асортимент, във връзка с които настоящото законодателство не планува експлицитен ограничаващ режим “.

От Столична община оповестиха за " Сега ", че ще апелират решението на АССГ. " Поставеният от възложителя аршин за асортимент е съгласуван с предмета на поръчката и е в сходство със Закона за публичните поръчки. Той не лимитира опцията участници, които желаят да основат обединяване, да вземат участие в публичната поръчка, заради което не е налице голословно изключване на неустановен брой лица от присъединяване в процедурата. С оглед недоказаност на изводите за съществуване на ограничаващо изискване по отношение на поставените условия към участниците, голословен се явява и изводът за нарушаване на Закон за обществените поръчки. В решението не са разисквани и възраженията в подадената от Столична община тъжба, че изложените в решението на ръководещия орган заключения за нарушавания се основават на допускания и хипотези за индивидуалност при използването на закона, както и на неаргументирани допускания за “потенциално ” ограничение на “евентуалната ” конкуренция посредством “обезкуражаване ”, която би могла да е налице, в случай че възложителят беше заложил различен аршин за асортимент в процедурата ", разясняват от " Московска " 33.

Това е следващият случай, в който ръководещите в София от ГЕРБ биват глобени поради противозаконни условия в публични поръчки, финансирани по европрограми. В края на август Върховен административен съд дефинитивно удостовери решение на ръководещия орган по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ да отнеме 10 на 100 или 607 000 лева от парите по контракти за строителство и/или главен ремонт и внедряване на ограничения за енергийна успеваемост на учебни заведения и детски градини, подписани през 2019 година Причина за санкциите още веднъж бяха въвеждане на ограничаващи критерии по отношение на част от евентуалните участници в процедурата. Изпълнители по тези контракти са компаниите „ Интерхолд “, „ Климатроник “, „ Калистратов груп “ и „ Д&Д “.

През април пък стана ясно, че София е санкционирана с 12 милиона лв. поради провеждането на опорочена социална поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „ Княжево “, който тече и сега. Решението още веднъж е на управителния орган по европейската стратегия „ Региони в напредък “ и е за глоба в размер на 25 на 100 от общата сума. Има две огромни нарушавания, които компрометират процедурата - противозаконна методика за оценка на офертите и нелегално отхвърлен участник в търга. Решението също е обжалвано пред Върховен административен съд.

В предходни интервали общината в София бе глобена и по други планове, които се извършват с евросредства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР