ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Свободна Европа: Вельов е печелил проекти, докато е работил още в Министерство на културата

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
В разгара на пандемията от COVID-19 предходната година хиляди български актьори безусловно изнемогваха, тъй като театри и концертни зали бяха затворени, а помощта от страната беше нищожна, написа " Свободна Европа ".

През 2020г. Калин Вельов е консултант на министъра на културата Боил Банов, а малко по-късно влиза и като народен представител от ГЕРБ в Народното събрание на мястото на някогашния финансов министър Владислав Горанов.

Докато огромна част от неговите сътрудници в културния бранш изнемогват през 2020 година, планове на Вельов са финансирани с близо 40 000 лв. от Министерството на културата, разкриват документи, с които Свободна Европа разполага.

Средствата са отпуснати на компания, която е била еднолична благосъстоятелност на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов трансферира компанията на своята колежка и другарка Нина Николина, демонстрира информация в Търговския указател.

Според документи, предоставени на Свободна Европа от Министерството на културата, през 2017 година Калин Вельов е назначен за консултант на министъра на културата Боил Банов.

Това се случва след изборите през 2017 година, когато Вельов е претендент за народен представител, само че не съумява да влезе в Народното събрание. Това става три години по-късно - чак след оставката на Владислав Горанов през 2020 година През тези 3 години Вельов получава по 800 лв. месечно от министерството.

Докато е консултант на Банов, Вельов продължава да се занимава с плановете си. Тях той осъществя през две компании - " Пендара прадъкшънс " ЕООД и " Кей Ви прадъкшънс " ЕООД.

Прехвърлянето съответствува с течащи периоди за кандидатстване по две стратегии на Министерството на културата, където музикантът по това време е консултант на министъра.

Едната стратегия е " Разпространение на подготвен театрален артикул в региона на театралното, музикалното или танцово изкуство ", а другата се назовава " Финансова поддръжка на планове за основаване на творби, събития, концерти и спектакли в региона на музикалното изкуство ".

И двете стратегии са общоприети за Министерството на културата (МК). Заради пандемията от COVID-19 средствата, които разпределят обичайно – към 200 000 лв. за всички кандидатствали, са увеличени на 500 000 лева

Продуцентската къща кандидатства с два плана. И ги печели, демонстрира информация, която поискахме от МК. Първият план, за който са отпуснати 12 000 лв., е концерт–спектакъл " Тумбаито и златните български шлагери ". Вторият план се споделя " Без теб не мога " и е за разработване на нова ария и видео клип. За задачата министерството дава 15 000 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР