ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Бойко Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Росица Кирова, която през днешния ден се закле като народен представител от ГЕРБ, е съучастник на фамозния косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, задържан през 2019 година в Прищина. Дамата от Видин стана известна откакто някогашния към този момент министър председател Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за лидер на листата на ГЕРБ. Преди да се обявява обществено с Борисов, Кирова беше координатор на “Има подобен народ” за Видин, само че след фрагментите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи дружно с още две лица са основали акционерното сдружение “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 година В него Османи взе участие с 20% от акциите. Предметът на активност е произвеждане на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Според собственоръчно подписаната декларация на Исмет Османи, той е жител на Югославия, роден на 04.09.1962 и е възобновил паспорта си в Посолството на Сърбия и Черна гора в Прага.

Доклади на немските и сръбските служби: Османи е изключително рисков нарушител
Три месеца откакто става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND написа за Османи написа следното:

ОСМАНИ Исмет, наименуван „ Цури “, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, опиати и гориво (марихуана, хероин) и се смята за изключително рисков. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, който през 1998 би трябвало да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Докладът на BND за балканската проведена престъпност с фокус върху Косово стана публично притежание откакто беше оповестен в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е упоменат и в отчет на сръбската полиция прочут като “Бяла книга на сръбската проведена престъпност”, изминал през 2000 година, представен от сътрудниците на OCCRP от сръбския проверяващ портал Krik.rs.

Според отчета, с който сътрудниците са се срещнали в правосъдно съвещание, Исмет Османи е водач на незаконна организация, участваща в интернационалните канали за трафик на опиати, а в Сърбия работи в тясно съдействие със Звонко Веселинович, който купува опиатите от Османи и ги придвижва в Сърбия, а в противоположна посока продава на албанците оръжие.

Арест в Косово и политическите връзки на “Цури”

През 2019 година в Прищина са арестувани Исмет Османи “Цури”, Илир Бойку, Ментор Макани, Фадил Тачи и Рахим Хашими, известни като групата “Цури”. Те към момента са разследвани за лихварство, машинация и принуждаване. Освен в Косово, тази група е обвинена да взе участие в проведената престъпност и в Чешката република, където “Цури” има непрекъснато местопребиваване. По данни на сътрудници от чешкия център за проверяваща публицистика Investigaze, групата не е била предмет на интензивно разследвана в Чехия. “Цури” е живял в дребен град до Бърно дружно с още двама косовски албанци, които са наказани за търговия с опиати през 2003 година

Случаят провокира огромен медиен интерес и е в детайли отразен в косовските медии и интернационалната преса, следяща новините в Косово и в Сърбия. Групата на “Цури” прекарва няколко месеца зад решетките, след което през октомври 2019 г, той съумява да излезе от ареста против гаранция от 50 000 евро.

Както е упоменато в отчета на BND “Цури” е считан за непосредствен до косовския президент Хачим Тачи, който е с обвинявания за закононарушения против човечеството от съда в Хага. Но също и като доближен на Кадри Весели, ръководител на косовския парламент. След ареста на Османи избухва и политически скандал, откакто косовските медии разгласяват фотоси на Османи с Весели и с друга известна фигура на UCK – Сами Луштаку. Публикувани са и фотоси на Хачим Тачи с Адил Тачи, който е арестуван като част от групата на “Цури” – написа Courrier des Balkans в репортаж за ареста и последвалите кавги. Френскоезичното издание назовава “Цури” един от кръстниците на косовската мафия.

С помощ от сътрудниците от портала KRIK.rs, които имат достъп до правосъдните документи и регистрите на популацията в Сърбия потвърдихме по безспорен метод, че съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето разказано в отчетите на немските и сръбските служби и задържаният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 година в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с юриста на Исмет Османи – Албан Арифи, само че той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам подобен човек

В първия работен ден на 45-то национално заседание нашият кореспондент беседва с Росица Кирова, която отхвърли да познава Исмет Османи.

– Нямам въобще визия, за пръв път слушам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския указател.

– Аз имам доста компании и съдружия. Възможно е, ще ревизира, единствено да ми кажете коя беше компанията. Знам коя е Цитадела, имало е съучастник от чужбина.

Росица Кирова даде обещание да изследва случая и да го обясни на следваща среща с нашия кореспондент.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР