ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Сигнал към ФАКТИ: Ремонтират път след 40 години, асфалтът обаче се полага върху сняг

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
„ Ремонтът на 18 км от третокласния път III-164 Своге-Свидня-Искрец-Бучин проход стартира в края на октомври м. година незабавно след обезпечаване на финансов запас. Третокласното трасе не e главно ремонтирано откогато е издигнато преди повече от 40 години “.

Това споделиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “ в собствен отговор на въпроси на ФАКТИ . Свързахме се с АПИ след поредност от сигнали на наши читатели за неприятното положение на пътя сред град Своге и Бучин проход. По въпросния път се стига от Своге до две огромни села - Свидня и Искрец, и надлежно противоположното. Местните се оплакват, че ремонтът, почнал през октомври 2020 година, който прекъснал през зимните месеци, оставил трасето в окаяно положение – цялото в дупки, неравности и тиня .
Кадър: Kaloyan Petrov, YouTube  Сигнал към ФАКТИ: Ремонтират път след 40 години, асфалтът обаче се поставя върху сняг

Хората, които живеят в региона и пътуват по третокласния път III-164 всеки ден, описват, че междуградският превоз закъснява, самото напредване се случва постепенно и мъчно. Някои хора намерено споделят, че даже се опасяват от напредването си по пътя.

Припомняме, че в края на март 2021 година локални поданици организираха митинг поради положението на пътя.

„ Пътят е тотално разрушен. От дупката отново дупка. Води текат, замръзват, коли и рейсове се движат от дупка на друга дупка. Зимата рейсовете се подхлъзват - умираш от боязън. Те също и закъсняват - потеглят в точния момент, само че постоянно стигат със забавяне. Ако гониш различен транспорт, постоянно го изпускаш. Преди пътувах за работа от Искрец до Своге за 13 минути, към този момент рейсът се движи 20 минути “, описа Л.К. Дамата показа още, че има и заболели бъбреци. „ С тези мои бъбреци, да не приказваме за мен по какъв начин пътувам. Както ми става неприятно, аз едвам слизам от рейса след всички тези дупки “, сподели тя.

Местните хора споделят, че пътят дълги години имал потребност от ремонт. Смятат обаче, че въпросният ремонт се прави некачествено. Жител на село Искрец, който всекидневно се движи по пътя, ни описа, че през зимата бил очевидец по какъв начин асфалтът се поставя в снеговалеж. „ Изсипваха го непосредствено върху калта “ , сподели той.

" Буквално разравянето на тази дребна, само че значима пътна артерия, демонстрира само безхаберието на АПИ. Това не е лозе, че да бъде прекопавано . А всекидневният маршрут на повече от 10 хиляди души е освен необезопасен, ами безсрамно пренебрегнат. Пътят е разкопан, разоран и цялостен с дупки. А хората би трябвало да трошат колите си поради мързела на други ", сподели различен локален - Николай П., за ФАКТИ .
Кадър: Читател на ФАКТИ  Сигнал към ФАКТИ: Ремонтират път след 40 години, асфалтът обаче се поставя върху сняг

В продължение на това, че ремонт на пътя Своге-Бучин проход не е юридически от 40 години, от АПИ споделиха: „ През годините в правата е осъществявано настоящо поддържане – разчистване на крайпътната растителност, премахване на неравности и компрометирани сектори “.

На въпрос за това какви съответни ремонтни действия се възнамерява да бъдат направени, те дадоха отговор: „ По метода студено преработване ще бъде ремонтирана асфалтовата настилка, ще се усъвършенства отводняването, ще бъдат актуализирани 7 уреди по трасето. Отсечката ще е с нова маркировка, пътни знаци и мантинели. Строителните действия по цялото трасе се извършват без прекъсване на трафика като се работи на дребни сектори, с цел да не се затруднява пътуването. Движението се реализира в двете посоки в лентата, в която не се работи, а скоростта е лимитирана до 50 км/ч “.

Строителните работи в сектора бяха прекратени през зимата , поради метеорологичните условия. За обезпечаване на сигурността на придвижване през зимата по цялата дължина на трасето компрометираните сектори са насипваха и подравняваха с неподвижен материал, с цел да може да се пътува по трасето.

До момента са изпълнени към 30% от плануваните действия – студено преработване на сектори, разчистване на крайпътната растителност. Предстои ремонт на 7-те уреди, полагане на бордюри, увеличаване на пътната основа, където е належащо, полагане на нова асфалтова настилка по цялата дължина на трасето и нова хоризонтална маркировка. Срокът за осъществяване на строителните действия е до края на октомври 2021 година

Целта на плануваните ремонтни действия е да се възстановят и подобрят транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и да се обезпечи сигурност на придвижването и положително отводняване на третокласния път, съгласно интензивността на трафика “, дават отговор още от АПИ.

Отговор на въпроса дали от АПИ са наясно с множеството дупки, пропадания, тиня по пътя и бавното, мъчно придвижване по него поради неприятното му положение сега, не получихме. Дали ще бъдат подхванати някакви дейности за възстановяване на междинното положение на правата от 18 километра до продължение на ремонтите – също. Посочва се само това, което към този момент е осъществено – компрометираните сектори са насипани и подравнени с неподвижен материал . Не получихме и коментар по въпроса с полагането на асфалт в мокро време.

А в това време локалните поданици не престават да са в очакване на естествен път, просто естествен път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР