ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Българският картоф се подправял със забранена в ЕС отрова

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Зелената договорка на Европейски Съюз планува реализиране не нулеви равнища на парниковите газове и кръгова стопанска система до 2050 година. Има и специфична тактика – „ От фермата до трапезата”, която планува „ здравословно селско стопанство”. Това значи – доста понижаване на използването на пестициди, торове и антибиотици. Евродепутатите заявиха, че техните гласоподаватели заслужават чиста и здравословна храна.

На фона на този брюкселски „ зелен” оптимизъм, в България се случват напълно други неща. Земеделското министерство позволи потреблението на неразрешено за приложимост в целия Европейски Съюз интензивно вещество. Става дума за етопрофос. Това е мощно токсично вещество, което се съдържа в препарата за растителна отбрана – Мокап 10 Г. Той се употребява за битка с телените червеи по картофите. Но, освен при тях. Използва се и при доматите, патладжана, пипера, краставиците, тиквичките. Дори при пъпеши, дини и тикви.

Европейската комисия е лишила разрешението за потреблението на този артикул още през септември 2019 година След тази дата препаратът е неразрешен за приложимост във всички държави-членки на Европейски Съюз, включително и в България.

В документите на Мокап 10 написа следното:”Остра орална токсичност – категория 3. Остра дермална токсичност – категория 2. Кожна сенсибилация – категория 1. Опасен за водната среда, категория 1.” Мокап 10 съдържа 100 грама на кг от неразрешеното токсично вещество етопрофос.

В България обаче този препарат още веднъж е позволен със заповед на заместник-изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ – инженер-агроном Николай Роснев. Това се случва на 18 декември 2020 година. С нея се позволява стартирането на пазара за лимитирана и следена приложимост на територията на областите – Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Смолян и София-област, на 55 тона артикул за растителна отбрана – Мокап 10 Г, с дейното вещество „ Етопрофос”. Производител на продукта е компанията АМВАК – Нидерландия.

В заповедта са записани характерни условия за приложимост, както и това, че лимитираната и следена приложимост на посочения артикул се прави за период от 120 дни, считано от първи февруари, 2021-ва година.

В заповедта на БАБХ написа, че тя е по отношение на получено заявление от „ АМВАК” – Нидерландия и техния представител за България „ КНЕ Сертис”. Има и писмо от Националната асоциация на картофопроизводителите в България. А като забележка е маркирано, че БАБХ не носи отговорност за каквато и да е липса на резултатност или фитотоксичност от използването на Мокап 10. Отговорността при използването му била на лицето, прилагащо продукта.

Силна токсичност

Европейска комисия не разрешава артикул за растителна отбрана като мощно отровен, а българските управляващи го позволяват, само че без да носят отговорност за последствията.

При толкоз прецизни европейски регламенти, допустимо ли е да се откри такава врата в полето, че да се изсипят едни 55 тона отрова върху плодородната земя в България?

Оказва се, че освен страната е разрешила потреблението на неразрешен за приложимост в Европейски Съюз артикул, само че и ще заплати парите за него. Държавен фонд „ Земеделие” ще заплати близо 2 милиона лв. на картофопроизводителите по специфична стратегия за държавна помощ за битка с телените червеи по картофите. Ще им заплати до 100 % парите, с които те са си купили Мокап 10. Данъкоплатците ще платят парите за препарата и след това ще изядат картофите.

В Указанията за използването на тази скица за държавна помощ, подписани от изпълнителния шеф на Фонд „ Земеделие” Васил Грудев, има една таблица. Там са посочени още 7 други позволени за приложимост препарати за растителна отбрана за битка с телените червеи по картофите. Мокап 10 е осмият артикул. Въпреки, че има и доста други препарати за битка с този пакостник, страната ни позволява тъкмо този неразрешен артикул.

В напътствията на Фонд „ Земеделие” се вижда, че цената, на която се заплаща с нашите пари този Мокап 10 е до 850 лв. на хектар с Данък добавена стойност. От Указанията за 2019-та година, излиза наяве, че тогава същият артикул се е плащал до 500 лв. на хектар. Поскъпнала е отровата в България, откогато е неразрешена за приложимост в Европейски Съюз. С близо 70 % е поскъпнала. Кое ли е наложило това?

В случайна селскостопанска аптека в центъра на София не открихме Мокап 10. Консултантът ни сподели, че този артикул е неразрешен и по тази причина го няма за обмен там. Но ние открихме дистрибутори на Мокап 10, които потвърдиха, че разполагат с продукта и могат да ни го продадат. Фирмата „ Агрофарм – Пазарджик” ни предложи цена от 19,90 лева на кг. Фирмата „ Хим-агро – България” го продава за 20 лв. на кг без Данък добавена стойност.

На въпроса ми към изпълнителния шеф на Държавна фирма „ Земеделие” Васил Грудев за какво е закрепена цена от 850 лв. на хектар за препарата Мокап 10 като държавна помощ, от там ми дават отговор, че посоченото подкрепяне се дефинира въз основата на фактури за закупени артикули за растителна отбрана. Определянето на продуктите и размерът на държавното подкрепяне било от компетенциите на Министерството на земеделието, храните и горите. Указанията се утвърждавали от министъра на земеделието, храните и горите. Държавен фонд „ Земеделие” имал единствено прилагащи функционалности.

Поискахме отговори от компанията „ КНЕ Сертис” – представител за България на фирмата-производител „ АМВАК” – Нидерландия. Фирмата ни удостовери документално, че спазвали тъкмо количествата, посочени в заповедта на БАБХ. Тези 55 тона Мокап 10 били създадени през месеците февруари и март тази година и към този момент са доставени в България. Срокът на валидност на препарата бил 2 години.

Тодор Джиков, който е някогашен ръководител на Националната асоциация на картофопроизводителите в България, удостовери, че в действителност е изпратил писмо, подписано от него до БАБХ, с искане да се позволи използването на Мокап 10. Това станало след решение на Управителния съвет, откакто огромна част от техните членове поискали продукта Мокап 10. Те били разбрали, че в Испания и в Нидерландия били получили краткотрайно позволение от Брюксел за потребление на препарата за битка с телените червеи по картофите.

Много е ефикасен

Тодор Джиков споделя, че всички препарати за растителна отбрана били отровни, само че Мокап 10 бил най-ефективен.

Директорът на Опитната станция по картофите в Самоков, която е част от Селско-стопанската академия – теоретичен помощник Виолета Благоева ни изясни, че имало разлика в препаратите за битка с телените червеи. Различното било, че при картофите, телените червеи ги нападали по време на целия вегетационен интервал. Там, където има висока централизация на ларвите на телените червеи, трябвало да се употребяват такива препарати, с цел да бъдат предпазени картофите. Виолета Благоева споделя, че БАБХ има ангажимент да управлява всичко по веригата.

Зам-изпълнителният шеф на БАБХ Николай Роснев споделя, че неразрешеният в Европейски Съюз артикул е позволен на съображение европейския Регламент 1107/2009 година. Той разрешава при специфични условия, държава-членка да позволи стартирането на пазара и използването на „ неразрешен” артикул за растителна отбрана за период не по-дълъг от 120 дни. Проблемът е, че този европейски правилник е в действителност единствено за изключителни обстановки.

БАБХ напълно услужливо са не запомнили да цитират и точка втора от същия член 53 на регламента. Там написа, че преди да се издаде заповед за позволение на неразрешен артикул, в Европейската комисия би трябвало да се изпрати теоретичен отчет за изключителната обстановка в страната-членка на Европейски Съюз.

Има ли в този момент такава „ изключителна ситуация” с телените червеи по картофите в България?

Дайте ми научния отчет, желаех наново от БАБХ. Докато очаквам, взех решение да се обадя като консуматор на телефона на всичките 8 служби по растителна отбрана, които са посочени в заповедта на БАБХ, че за тях е позволено потреблението на неразрешения артикул Мокап 10. Само в Перник и в Смолян не подвигнаха телефона. Във всичките оставали 6 Областни дирекции по сигурност на храните, инспекторите по растителна отбрана в Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Сливен и София-област, отхвърлиха да има „ изключителна ситуация” за телените червеи по картофите.

Някои от тях ми се изсмяха на въпроса. Други, като тези в Сливен, бяха изумени от въпроса ми за „ изключителната ситуация”. Нямало такова нещо и да не съм се тормозила.

От Агенцията по сигурност на храните не ми предоставиха никакъв теоретичен отчет. Заместник-изпълнителният шеф Николай Роснев, даже не ми написа, има ли подобен отчет? Изпратиха ми единствено известието, което са пуснали в електронната система, че позволяват продукта Мокап 10 за приложимост с дата от 12 януари 2021 година. Това е съвсем месец след заповедта на шефа Роснев.

Изпраща се формуляр, в който проформа, България оповестява на Европейска комисия, че незабавно позволява неразрешения артикул. Една попълнена бланка, върху която няма дата, нито автограф на приемане от страна на Европейска комисия. Нито дума за дейностите по Регламент 1107/2009, преди издаването на заповедта. Нито дума за научните мнения.

Въпросът е дали тази заповед на БАБХ не е ли в нарушаване на цитирания европейски Регламент за изключителни обстановки, откакто не е спазена описаната процедура в него? Наистина ли без този отровен Мокап 10, в България не може да се отгледа нито един картоф? С този въпрос се обърнах към представители на науката в Агротехническия факултет на Лесотехническия университет.

Доц. Георги Тренчев, който е доайен в агрономството, както и неговата щерка – доцент Катя Тренчева, която е заместник-декан на Агротехническия факултет, бяха напълно безапелационни

“Трябва да има потвърдена нужда. И да е потвърдено, че другите препарати са едва ефикасни и че не могат да защитят картофите. Защото Законът за отбрана на растенията е обвързван с това – да бъде опазена природата, здравето на хората и всички топлокръвни също. Във всяка една обстановка би трябвало да има теоретичен метод. Ние на това учим и студентите – би трябвало да има интегриран метод.”

Защо френските и полските картофи да вземем за пример, които са нашия пазар са в съвършено положение, откакто в техните страни не употребяват неразрешения Мокап 10?

“Най-вероятно там се съблюдават всички агротехнически мероприятия, които са нужни преди този момент. Защото евентуално употребяват и специалисти, с цел да се предотврати намножаването на въпросните неприятели по картофите. Това е една поредност от дейности, които всеки производител би трябвало да съблюдава, с цел да може да има чиста и качествена продукция. Защото, в последна сметка най-важно е здравето на хората”, дава отговор доцент Катя Тренчева.

Жалко е, че институцията, която би трябвало да бди за нас и за нашето безвредно хранене, тъкмо тя позволява да се изсипе неразрешената отрова в земята ни. И какъв брой ли бързо тя ще доближи до нас?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР