ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

От 0 до 100 за ВМРО. Как изглежда едно странно гласуване

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Днес гласувате за Движение за права и свободи, а на следващия ден - за абсолютния им идеологически съперник Вътрешна македонска революционна организация. Днес сте за Българска социалистическа партия, а на следващия ден - за ГЕРБ. Днес не ви пука за изборите, на следващия ден внезапно стартира да ви пука или противоположното. Днес не знаете по какъв начин да си сгънете бюлетината, на следващия ден сте първенец в вярното гласоподаване, след това отново забравяте " по какъв начин се правеше ".

А в този момент си представете, че всичките тези нелогични дейности се правят от стотици хора на стотици места, в които не е имало акция, нито пък е осъществявано някакво усъвършенстване от който и да било политик. Ето това е теренът, на който партиите упражняват по този начин наречения " следен избор ".

1 742 странни секции

Местата, на които хората гласоподават нелогично, се разпознават по формалните данни на ЦИК, само че единствено в случай че ги следите с години и непрестанно сравнявате хиляди цифри. Това прави Институтът за развиване на обществената среда (ИРПС) в София - неправителствена организация, която следи странното гласоподаване. По него се ориентира къде рискът от нарушавания е по-голям.

ИРПС са открили, че в страната има 1 742 секции в риск. 888 от тях са секциите, в които рискът е избран като висок.

Проверка на Свободна Европа откри, че минимум в 14 от тези секции " нелогичният избор " се е повторил и тази година.

На тези места партии като ГЕРБ, Движение за права и свободи, само че и Вътрешна македонска революционна организация, които не съумяха да влязат в Народното събрание, са " разкрили " огромен брой нови симпатизанти, до момента в който в това време гласувалите за други партии като че ли са изчезнали, сочи разбор на Свободна Европа.

Една история от Лом, която закупи известност в обществените мрежи, пък обрисува съответно част от механизмите, по които работи следеният избор и неналичието на реакция от страна на институциите.

Ихтиман

Само на петдесетина километра от София – в Ихтиман, резултатите от секция 262000012 за четири години търпят незабравим поврат.

През 2017 година там право на глас са имали 901 гласоподаватели, а 578 души са упражнили това право. Имало е цели 107 недействителни бюлетини. Тогава най-вече гласове са спечелили ГЕРБ – 229, следвани от Движение за права и свободи с 95 гласа. За Реформаторския блок и Глас национален са дали своят вот 69 души, а за Българска социалистическа партия - 61.

На изборите в неделя гласоподавателите към този момент са малко повече - 951 души. Гласували са обаче почти толкоз хора, колкото и преди - 552 души. Невалидните бюлетини са единствено 31. Предпочитанията на локалните поданици обаче са се изменили съществено. ГЕРБ са удвоили гласоподавателите си и даже са добавили още - те получават 495 гласа.. На второ място са класирани две партии, само че всяка от тях получава едвам по 4 гласа. Една от тези партии е Движение за права и свободи, която е известна със постоянния си електорат, само че в тази ситуация като че ли го е изгубили съвсем целия. Другата партия е на Слави Трифонов. Третото място е заето от “Пряка народна власт “ с 3 гласа.

Хасково

Прехвърляме се на юг в Хасково, където в няколко секции за четири години са настъпили съществени промени. Такава да вземем за пример е секция 293400062.

През 2017 година в нея е имало 919 гласоподаватели, от които са дали своят вот 429 души. Недействителните бюлетини са били 61. Тогава една трета от гласовете – 149 е спечелила ГЕРБ, следвана от Движение за права и свободи със 101 гласа, Българска социалистическа партия с 50 и ДОСТ с 32.

В неделя в същата секция са били вписани 913 гласоподаватели, от които са дали своят вот 380 души. Невалидните бюлетини са били 23. Тук също прави усещане растежът на поддръжката за ГЕРБ и трагичното понижаване на " турските " гласове. През 2021 година ГЕРБ печели повече от половината гласове тук – 210. Втори са от Движение за права и свободи с 66 гласа, Българска социалистическа партия има 30, а “Има подобен народ “ – 11.

Четири други секции в Хасково демонстрират сходна наклонност - паритет или близки резултати през 2017 година, само че сериозна преднина за ГЕРБ през 2021 година

Самоков

Интересно наподобява и обстановката в няколко секции в Самоков, където обаче неочакваният растеж на доверието не е в интерес на ГЕРБ, а на Движение за права и свободи. Така е да вземем за пример в секция 263900033 в планинския град.

През 2017 година право на глас са имали 796 души, от които са дали своят вот 449 души, а приетите бюлетини са били 428. Победител тогава става Българска социалистическа партия със 179 гласа, следвана от ДОСТ със 78. Трета мощ е Движение за права и свободи със 70 гласа. Силен резултат има и партия ДРОМ – 51 гласа, което е с един повече от гласовете, взети от ГЕРБ. Това са и всички партии, получили глас.

Четири години по-късно имащите право на глас в секцията са 807, т.е., съвсем толкоз, колкото са били и преди. Гласувалите обаче са се нараснали с една трета и са били 664 души. Само 8 бюлетини са били недействителни. За разлика от 2017 година в този момент гласове получават общо четири партии, само че една от тях - “Има подобен народ “ на Слави Трифонов е подкрепена от единствено един гласоподавател. Победител, освен това с огромна преднина, е политическата мощ, която на предходните избори е била трета – Движение за права и свободи. За придвижването са дали своят вот 444 души. А ГЕРБ, които през 2017 година са били последна политическа мощ в тази секция, излизат втори с двойно по-висок резултат – 119 гласа. На трето място пък са предходните спечелили Българска социалистическа партия с 92 гласа.

Подобна наподобява обстановката и в други три изборни секции в Самоков, където преди четири години Движение за права и свободи не е първа политическа мощ, или печели с минимална преднина, до момента в който през днешния ден към този момент е безапелационен водач.

Монтана

Данните от секции в Монтана също демонстрират затвърждаване на преднината на Движение за права и свободи, само че и увеличена поддръжка за Вътрешна македонска революционна организация, които през 2021 година не съумяха да попаднат в Народното събрание.

Така да вземем за пример наподобяват нещата в секция 122900056.

През 2017 година в тази секция има 945 гласоподаватели, от които гласоподават 374 души. Недействителните бюлетини са 41. Тогава успеха с огромна разлика взима Движение за права и свободи, която получава 142 гласа. На второ и трето място са ГЕРБ и Българска социалистическа партия със надлежно 73 и 72 гласа. Тогава обединението " Обединени патриоти ", в която влиза Вътрешна македонска революционна организация, не получава нито един глас в тази секция.

В неделя имащите право на глас са нарастнали с 34 души до 979 гласоподаватели, само че изборната интензивност се е повишила несравнимо повече - цели 598 жители гласоподават. Въпреки по-високата интензивност доста понижава броят на недействителните бюлетини, които са едвам 8. Резултатите пък демонстрират повече от двойно увеличение на резултата на Движение за права и свободи, които получават 322 гласа, а втори остават от ГЕРБ със 134 гласа. Очевидно локалните гласоподаватели са били съществено раздвоени сред Движение за права и свободи и обявяващите се за техен най-свиреп идеологически съперник – Вътрешна македонска революционна организация, които получават цели 112 гласа, откакто са имали 0 на предходните избори.

Берковица и село Благово

Отново в община Монтана, единствено че в Берковица, Движение за права и свободи също прави сериозен “пробив “, както е видно от гласовете от секция 120200018.

През 2017 година придвижването е трета мощ в тази секция, като получава 47 гласа и остава зад ГЕРБ със 135 и Българска социалистическа партия с 52. Общо гласоподават 311 души, а 61 бюлетини са недействителни.

В неделя в същата секция гласоподават 296 души, а недействителни са 20 бюлетини. От всички 270 гласа Движение за права и свободи печели 139, оставяйки ГЕРБ на второ място със 107 гласа, а Българска социалистическа партия получава поддръжка от трима души.

Монтанско обаче не е място, в което единствено Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация бележат сериозен напредък. Така да вземем за пример в село Благово за четири години хората доста по-силно са заобичали ГЕРБ.

През 2017 година за ГЕРБ гласоподават 173 души, Българска социалистическа партия е втора с 97, трети са Реформаторския блок - Глас национален с 65, а Движение за права и свободи са с 21 гласа. Общият брой действителни бюлетини е 387.

През април 2021 година ГЕРБ още веднъж са първи, само че от всички 465 действителни гласове печелят цели 313. Далеч зад тях остават “Има подобен народ “ с 37 гласа, Движение за права и свободи с 35 и Българска социалистическа партия с 25.

И една история от Лом

Ако числата и сериозните промени в метода на гласоподаване на цели секции единствено в границите на четири години звучат прекомерно нереално, то като картина може да бъде употребен образецът в секция 122400033.

Тя също е една от секциите, в които една партия – ГЕРБ бележи сериозен скок в броя на гласувалите за тях спрямо изборите преди 4 години.

През 2017 година в тази секция гласоподават 372 души, а три бюлетини са недействителни. Тогава ГЕРБ получава 199 гласа, оставяйки зад себе си Движение за права и свободи със 165 гласа. Следващият непосредствен резултат е на няколко партии, получили по една бюлетина.

В неделя гласувалите са по-малко - 340 души, а недействителните бюлетини са девет. ГЕРБ получава цели 250 гласа, оставяйки надалеч след себе си Движение за права и свободи и “Републиканци за България “ на някогашния втори в най-голямата партия Цветан Цветанов, с по 37 гласа.

По време на изборите в неделя в тази секция идва наблюдателката Елисавета Белобрадова от София. Тя е част от самодейността на “Демократична България “ “Ти броиш “. В няколко свои изявления във Facebook тя разказва съществени нередности, осъществявани от покровител на ГЕРБ.

Тя подава сигнали към РИК за нарушавания, измежду които е боравенето на покровител с персонални документи, стартирането на бюлетини в урната вместо гласоподавателите и други. Но от районната комисия отхвърлят сигналите. Малко по-късно даже идва полиция, която подрежда на наблюдателката да спре да снима изборния развой. Самата Белобрадова твърди, че не е правила сходно нещо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР