fakti.bgВремената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил

...
fakti.bgВремената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил
Коментари Харесай

Опасни звуци, издавани от колата

fakti.bg

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха окончателно. Днес колите са други, а зад кормилото постоянно седят недотам механически грамотни водачи. Ако нещо скърца и трака - отиваме в сервиз, в случай че нямаме пари, продължаваме напред. Последният метод обаче може да се окаже гибелен и много безценен. Има някои по-странни звуци, които колата може да издава, и които е добре да знаете какво значат
Електронен вик

Ако при привеждане на автомобила в деяние, още когато системата е на " контакт " чуете чужд електрически вик, то би трябвало да знаете, че времето, когато колата ще откаже да възпламени, е доста близо. Този проблем би трябвало да се в профил в сервиз, само че в действителност не е толкоз животозастрашаващ, както другите, разказани по-долу.
Съскане

Автомобилът не е чайник, само че и той може да кипне. Употребяваните коли постоянно страдат от така наречен пробиви в системата за изстудяване на мотора. Тя може да бъде установена от шума, представляващ съскане от моторния отсек, постоянно съпроводен с пара. Преглед на радиатора и съединенията на системата би трябвало да бъде изработен неотложно, тъй като в противоположен случай може да се стигне до прегряване и деформиране на цилиндровата глава, а ремонтът ѝ напълно не е на ниска цена.
Свирене

Сигнал, сходен на този на реферите по спортни надпревари, постоянно е симптом за щета на някоя от ролките на газоразпределителния механизъм. Може да се дължи и на изхабяване на някой от ремъците. Това също наложително би трябвало да се ревизира, тъй като в случай че казусът е обвързван с ангренаж или с някоя от прилежащите му ролки, то може да се стигне и до главен ремонт на мотора. На свирене от турбокомпресора също би трябвало да се обърне внимание в начален етап, само че най-опасно е свиренето от някое от колелата. Там казусът може да е обвързван със спирачните механизми или по-често с лагерите на главините. При блокаж на главен лагер по време на придвижване, нещата могат да излязат отвън надзор.

 

 
Щракане

Този тон е характерен най-много при щета на използвани коли с 4х4 система и идва от раздатката или от задния диференциал. Износено зъбно колело в редуктора издава много неприятни шумове даже и при ниска скорост, само че с сходен звук умерено можете да стигнете на ход до сервиза, само че никога не го подценявайте. Подобно щракане може да се чува и от автоматизираните скоростни кутии. Даже и свръхнадеждните японски кутии стартират да издават такива звуци преди края на своя витален цикъл.

Да определиш неизправността на колата по звука не се отдава на всеки, само че съветът ни е, чуете ли непривични звуци, които издава вашата кола, то безусловно се пробвайте да разберете от какво са или потърсете помощта на експерт. Така ще избегнете много скъпоструващи поправки, а в доста случаи и произшествия, породени от неизправността на автомобила ви.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР