Facebook и другите големи технологични компании трябва да следват задължителен

...
Facebook и другите големи технологични компании трябва да следват задължителен
Коментари Харесай

Британският парламент иска етичен кодекс и по-строга регулация за Facebook


 Британският парламент желае етичен кодекс и по-строга регулация за Фейсбук

Фейсбук и другите огромни софтуерни компании би трябвало да следват наложителен етичен кодекс, с цел да спрат разпространяването на подправени вести, злоупотребата с потребителски данни и слагането на по-малките компании в неизгодно състояние, обявиха английски депутати, написа Reuters.

В своя отчет английската парламентарната медийна комисия акцентира, че досега този вид компании единствено са потвърдили некадърност дейно да спрат разпространяването на дезинформация и нездравословно наличие на своите платформи.

В културата, която се води от правилото " движете се бързо и разрушавайте ", се оказва, че е по-добре да се извиниш, в сравнение с да искаш позволение, разяснява ръководителят на комисията Дамиан Колинс. Той прецизира, че е нужна радикална смяна в салдото сред платформите и хората и би трябвало да се постави завършек на епохата на несъответстваща саморегулация.

Колинс акцентира, че в законодателството би трябвало да се заложи етичен кодекс на държание, а самостоятелен регулаторен орган би трябвало да следи дейностите на софтуерните компании. Освен това правата на жителите също би трябвало да бъдат открити и предпазени с нужните ограничения.

Фейсбук се оказа във фокуса на 18-месечно следствие на комисията, откакто Кристофър Уайли упрекна консултантската компания Cambridge Analytica в потребление на данни на милиони консуматори в обществената мрежа.

„ Марк Зукърбърг продължава да не демонстрира нужното водачество и лична отговорност, които се чакат от индивида, ръководещ една от най-големите компании в света”, акцентира Колинс.

Депутатите също по този начин идентифицираха главните закани за публичното, които са резултат от доминирането на софтуерните компании като Фейсбук – която също по този начин има WhatsApp and Instagram – Гугъл и Twitter.

Рекламите в обществените мрежи дезинформират жителите и ги облъчват с персонализирано наличие от неидентифицирани източници, а платформите на обществените мрежи не съумяват да се оправят с несъответствуващото наличие и да почитат неприкосновеността на своите консуматори.

Освен това компании като Фейсбук употребяват своята величина и благоприятни условия, с цел да слагат в неизгодна позиция по-малките компании, които разчитат на платформите за обществени мрежи да доближават до своите консуматори, заключва Колинс.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР