* Фабриката за фейк новини на политиците заработи на пълни

...
* Фабриката за фейк новини на политиците заработи на пълни
Коментари Харесай

Избори по Бисмарк или 50 нюанса лъжи 

* Фабриката за фалшив вести на политиците проработи на цялостни обороти, само че ще банкрутира още през септември

Всички мислихме, че най-печелившият бизнес в България са уеб страниците за илюзии, зад които bet фирмите печелят милиарди. В последната седмица обаче се оказа, че най-атрактивните са фабриките за неистини, които политиците продават гратис в летните горещини преди политическата горещина.

Като се има поради, че ловният сезон потегли с извънредно озлобление, войната в Русия отново е в разгара си, а октомврийският избор чука на българската врата, взривът на политическата фалшив промишленост си има своето напълно разумно пояснение, обещано още от мъдрия първи канцлер на Германската империя:

 Когато искаш да заблудиш целия свят — приказва истината. Ото декор Бисмарк - История, просвета, обстоятелства и събития

„ Най-добре се лъже преди избори, по време на война и след лов “.

Така че, харесва ни или не, изборите към този момент потеглиха в цялостната синергия сред афоризмите на Ото декор Бисмарк и лентата на „ 50 нюанса в сиво “.  

Претендиращите за първото място на изборите на 2 октомври – ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", съвсем по едно и също време отвориха щандовете си за провокации, в които основните настоящи лица бяха някогашни министър председатели.  Кирил Петков се възползва от телевизионния си комфорт, с цел да разгласи, че партията му няма да прави коалиция с ГЕРБ, до момента в който отпред стои Бойко Борисов. Малко по-късно водачът на най-голямата опозиционна партия в предишния парламент влезе в своята зона на онлайн комфорт и отговори, че в случай че махнат Кирил и Асен, „ Продължаваме промяната “ стават доста приятна партия.

Кое е по-невъзможно – ГЕРБ без Борисов или ГЕРБ и Политическа партия? Този въпрос се оказа най-малко за 1 милион и спекулациите потеглиха от мрежата на секундата.

Първо се появиха хардлайнерите в партията на Борисов, които заподозряха превес на реформаторското крило, играещо гамбит с водача, с цел да влезе в управническа игра. После почитателите на Петков видяха гигантска интрига, в която Борисов реди служебния кабинет на Радев и притиска крепко Промяната. Единствено зевзеците не се хванаха на нюансите на кръстосания двубой и започнаха образно да илюстрират новата следизборна коалиция ГЕРБ - Политическа партия. Пуснаха мемета по какъв начин в пернишки Голф си пътуват от изборния регион до София двамата депутати – Кирил Ананиев от ГЕРБ и Бойко Рашков от Политическа партия като си разискват кой ще идващия задържан и по какъв начин данъчните да му блокират сумите.  Други пък се трансферираха в  Габрово и онагледиха по какъв начин в Дома на хумора и сатирата Томислав Дончев от ГЕРБ договаря с Радостин Василев от Политическа партия по какъв начин да се разделят европейските пари.         

Мрежовите каламбури очевидно са пристигнали допълнително на Дончев и той реши да напомни по собствен метод друга крилата фраза на Бисмарк:

„ Глупостта е подарък божи, само че с него не трябва да се злоупотребява “

Няколко дни по-късно той се възползва от медийните прожектори, с цел да даде своето пояснение за странната обстановка пред призмата на народопсихологията.  За първи път българите не си показват допустима коалиция след изборите, сподели Дончев като разясни, че това основава риск от влизане в серпантина от поредни избори. Единственото несъмнено нещо, което сподели е, че в случай че ГЕРБ са първа политическа мощ, ще се опитат да създадат държавно управление. Останалото беше в нюанси и под изискване според от особените връзки на ГЕРБ и с Политическа партия, и с Движение за права и свободи. Най-категоричен беше в отрицанието си за съюз с Българска социалистическа партия.  А най-ласкавите думи бяха за Демократична България поради общата им идейна основа. С Демократична България можем да беседваме, с тях нямаме значими разлики, съобщи Дончев.

Тази непоискана хвалба обаче не остана без реакция от страната на хората на Христо Иванов, които завчас отвърнаха на подадената ръка за помиряване. Не словесно, несъмнено. А по Бисмарк и по-точно по лозунга му:

" Политиката е изкуството на вероятното "

Най-силното финансово острие на Демократична България Владимир Панев направи даже невъзможното, с цел да потвърди операция персонално на Борисов.  Съпредседателят на „ Зелено придвижване “ сезира Комисията за финансов контрол за изявление на водача на ГЕРБ, излъчено в профила му във " Facebook " при посещаване в торовия цех " Неохим ", в което той разисква положението на предприятието с шефа Стефан Димитров. Тема на диалога е поскъпналият природен газ и компликациите на компанията - производител на изкуствени торове. Димитров споделя, че предприятието не работи поради поскъпналия газ, а Борисов акцентира: " В този подтекст заводът не работи ". Директорът добавя, че 61 души са освободени през август и предвижда, че през септември ще има нови съкращения на експерти, които " не можеш да намериш в България ". Борисов подхваща, че от 1400 работещи в предишното " в този момент няма нито един " и това се дължи на сегашните ръководещи.

В сигнала си Панев акцентира, че " Неохим " е обществена компания, чиито акции се търгуват на борсата и има явен ред за оповестението на всяка значима вест за този вид сдружения, тъй като може да окаже въздействие на цената ѝ. Той припомня, че сдружението е оповестило рекордна облага от 75 млн. лева за полугодието, а прекъсването на работата през август не е наложително, а авансово планувано, тъй като по този начин е написано и в уеб страницата на компанията.

Финансовата точка, която Демократична България записа с акцията на Панев, последвана от инспекция на Главната ревизия по труда в Неохим, която откри, че няма всеобщи съкращения, обаче избледня на фона на наситените нюанси за лелеяна предизборна коалиция с Политическа партия. На фона на песничката: Аз желая теб, ти пък искаш различен, Демократична България с лекост отхвърли офертата на ГЕРБ, само че по този начин и не получи протегнатата предизборна ръка на  ПП. " Ние се поддържаме взаимно, само че не сме десни, а центристи ", съобщи Асен Василев тъкмо в стила на Бисмарк:

 „ Да се присъединиш кардинално, на дипломатически език значи вежлива форма на отвод “.

Самият Асен Василев обаче за следващ път сподели, че може да е талантлив манипулатор, само че е прохождащ в дипломацията и занапред има да учи Бисмарк. Иначе, не би позволил подобен фал с лъжата на газа.  Ако Газпром подадат на ниска цена газ за Чирен – за какво не, сподели съпредседателят на Политическа партия и втрещи даже най-лайт русофобите. Само преди два месеца той тропаше по масата, че няма да има нов контракт с " Газпром ", а месец по-рано рапортура  в Народното събрание, че " Газпром " е некоректен сътрудник и обезсърчителен контрагент, по тази причина късаме с него.

Дали откакто в визиите на Асен Василев Русия е към този момент позволен сътрудник, това не значи, че Путин за Кирил Петков към този момент не е бензиностанция с ракети, ще разберем по-нататък. Но към този момент е реалност, че  докато Политическа партия омекват в  позицията си за газа, ГЕРБ бетонират входа на основания по тяхно време Турски поток с вяра да не им се наложи да си напомнят друга фраза на немския геополитик, а точно:

„ С един милион щика може да направиш всичко с изключение на да седнеш на тях “.  

Фабриката за фалшив вести работи на цялостен оборот и в Българска социалистическа партия, като непрекъснати смени дава Явор Божанков. Той пък се е влюбил в друга фраза на Бисмарк:

" Ако повторим една неистина три пъти, народът ще повярва “

Не остана телевизия, пред която да не се разяри на рокадите на служебния кабинет, които са отстранили най-читавите фрагменти на столетницата. Както постоянно, той не обръща внимание на уеб страниците, които изкарат злоупотребите им и споровете на ползи. Зает с мисли за бъдещата коалиция и с клетвите, че няма да има договорка  нито с ГЕРБ, нито с Движение за права и свободи, тъй като Българска социалистическа партия е обществената партия, която бори мафията. Това, че точно опозицията прокараха най-съществените антикризисни ограничения, е в полето на истината, което в този момент явно е демоде.   

Трябва да се споделя истината, само че не цялата истина

учи Бисмарк и тази фраза не е убягнала от прочита на новобранеца за тези избори – Стефан Янев. Той по този начин внезапно смъкна всички разграничителните линии в политиката, че остана питанката – а коя е линията за Български напредък? Твърди, че би трябвало да се водят диалози с всички вероятни снабдители.  Обещава, че ще води диалози с всички политически сили. Поставя главния си акцент върху демографската рецесия. В западните естествени общества несъмнено щеше да обере овациите, само че в у нас все събра съмненията. Защото както споделя Бисмарк:

Никога не се доверявайте на българите, тъй като те самите даже не си имат вяра.

Това обаче кореспондира с въпросите към електората, а не към изборджиите. На кого да се има вяра, кой по-малко лъже? Августовските неистини минават под мотото на предизборните обещания, тъй като хората се забавляват отпускарски и гледат политическия сеир. Но през септември, когато удари гонгът за конкуренцията, даже дребните шегички няма да се простят. Тогава политиците потеглят на битка за сърцето на електората, само че хората стартират същинската борба с инфлацията и бедността в опит да оцелеят през есента и зимата. Фалитът на фабриките за неистини ще е неминуем. А за ориста на фабрикантите не е нужно да търсим изречения от Бисмарк.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР