Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и

...
Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и
Коментари Харесай

В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи положителната кино концепция и въпреки всичко, по какъв начин се трансформира тя в добър сюжет? Историята е това, което може да грабне фена или напълно да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи правдиво и в това време изобретателно да изненадва и същински да допира? Нека дружно разкрием какво е належащо, с цел да бъдат положени постоянните основи в основаването на един филм!

В началото бе сюжетът, по тази причина те срещаме със сценаристите Теодора Маркова и Лило Петров в тези 60 минути на Епизод 11 от в партньорство с Българското национално радио – „ Кино с думи “! Проектът е осъществен с финансовата поддръжка по Програма „ Публики “ на Национален фонд „ Култура “.

Теодора Маркова е български сценарист. Тя работи в екип. взаимно с Георги Иванов и Невена Кертова, от към този момент над 10 години. Те са основатели на сюжетите на сериалите “Стъклен дом “, “Фамилията “, “Революция Z “, “Под прикритие “, “Денят на бащата “, както и на игралните филми “Писма от Антарктида “ и “Дъвка за балончета “, който е отличен за най-хубав сюжет на фестивала “Златна Роза “ през 2017 година.

Лило Петров е сценарист и драматург, притежател на премията за нова българска драматургия на Нов български университет за 2019 година и номиниран за премия „ Икар “ за пиесата си „ Добролюб “. Работи по сюжетите на сериалите „ Отдел „ Издирване “ и „ Съни Бийч “, документалната поредност „ Къщите приказват “. В екипа на сериала „ Белези “ влиза в ролята на изобретателен продуцент.

Процесът по написване на един сюжет е строго самостоятелен за всеки екип и всеки план. И въпреки всичко, това, което сплотява всички под общ знаментал, е потребността от работа в колектив в изкристализирането на една концепция за филм и инспекцията на всички детайли, които сформират рамката на историята.

В основаването на един сюжет писането е едвам 20% от всичко, а едвам 5% от първичните хрумвания попадат във финалния му тип. Кои са моментите, в които сценаристът стопира да си мисли „ Аз имам жестока концепция! “ и какъв брой е значимо да можеш да се отказваш от обичаните си хрумвания – можеш да схванеш още в този момент от епизода! В него ти разкриваме и повече за най-клишираните реплики, влезнали в листата на безусловно неразрешени за приложимост!

Често пъти реализацията на даден сериал не оставя доста време за размисъл на сценаристите, изключително когато текстът се основава и в хода на самите фотоси, по тази причина подготовката е в основата на добре разгърнатата история в епизоди и сезони. За да е завладяващ един сюжет, е доста значимо той да бъде деликатно и задълбочено построен с всички елементи и нюанси. Именно с цел да бъде построена тази характерна реалност, доста постоянно сценаристите работят с консултанти или се срещат с хора, благодарение на които „ да влязат в обувките “ на героите, които основават. Колко е значимо това потапяне в спецификата на подтекста и какво е възприятието сюжета, който си написал, да оживее посредством актьорите на първите подготовки? Чуйте любопитните истории от професионалния опит на Теодора Маркова и Лило Петров, свързани с едни от най-успешните български сериали!

И още: Как концепцията се трансформира в сценарий; Детайлното създаване на героите; Спецификата в взаимната работа на сценарния екип; Сценарната работа по ефирен сериал; Креативната независимост на сценариста и рестриктивните мерки в българския контекст; Необходимостта от описване на местни истории и съдействието с консултанти; Психологията като част от процеса на написване на сценарии; Присъствието на сценариста на терен; Висшият пилотаж на положителния разговор и най-често срещаните клиширани реплики; Въвеждането на младите сценаристи в одобрен екип; Нуждата от академично обучение за сценарно писане; Пропадането на историята в сериал, с развиването на сюжета; Разликата сред лимитираните кино поредици и сериалите с доста сезони; Оживяването на сюжета посредством актьорите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР