Езерото Панчарево е гражданска кауза. Борим се от 2017 година

...
Езерото Панчарево е гражданска кауза. Борим се от 2017 година
Коментари Харесай

Галина Бел: Проблемът с почистването на Панчаревското езеро няма да остане нерешен

" Езерото Панчарево е гражданска идея. Борим се от 2017 година и по наша самодейност се направи междуведомствена комисия от 17 разнообразни ведомства, с цел да се обследва какво е положението на езерото . Установено е, че в него има 1/5 по-малко вода, отколкото по паспорт би трябвало да има. Това е поради наносите, които се вливат от река Бистришка и от язовир Искър ". 

Това сподели пред БНР Галина Бел от Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне по проблема с Панчаревското езеро, което от години се заблатява и не може да бъде почистено.  Отговорностите са поделени сред три министерства и Столичната община

Мястото не е почиствано главно от 1981 година, когато там се организира Световно състезание за младежи по академично гребане. Еколози считат, че в случай че то се зариби, може да бъде поизчистено. Това обаче може да сътвори напрежение с феновете на риболова. 12 млн. лв. са необходими за почистването, сподели в предаването " Преди всички " депутатът от " Български напредък " проф. Даниела Дашева. 

По думите на Галина Бел преди две години са одобрени  180 000 лв. за направа на абстрактен и работен план за разчистване на езерото , който обаче още не е осъществен и в случай че изтече срокът за неговото осъществяване, ще се наложи да бъде обновен. 

Решаването на казуса се бави поради прехвърлянето му от кабинет на кабинет и кадрови смени в виновните ведомства. 

" Няма да оставим казуса неуреден. С гражданска интензивност се опитваме да спасим нещо, което е скъпо освен за Панчарево и Кокаляне, само че и за спорта, и за софиянци . И както се борим за тези неща, разбираме, че има капиталово желание от компания, закупила парцел до водите на езерото, от страната на Герман, за хотел с 50 стаи плюс друга сграда, плюс паркоместа. Ако там би трябвало да минават камиони, какво ще стане с велоалеята, за която бяха изхарчени 1 млн. лв. ". 

Подробности по тематиката можете да чуете  в звуковия файл в изявлението на Лора Търколева с Галина Бел в предаването " Преди всички ". 
По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР