Езерото Керкини в съседна Гърция привлича стотици фотографи от цял

...
Езерото Керкини в съседна Гърция привлича стотици фотографи от цял
Коментари Харесай

„Мисия 360“: Керкини - гръцкото езеро на птиците

Езерото Керкини в прилежаща Гърция притегля стотици фотографи от целия свят. Причината е огромното многообразие от птици, които се намират там. Лесно ли е да снимаш в дивата природа - споделя Ладислав Цветков.

Да влезеш в дивата природата и да се потопиш в нейната хубост постоянно е вълнуващо занятие, а да заснемеш красива птица дава още повече страст. Снимането обаче не е елементарно и изисква подготовка.

Според Ладислав Цветков би трябвало да се обърне внимание на тази група от хора, която се пробва да развива разнообразни форми на туризъм

„ Бих споделил, че първото и най-важно нещо е опознаването на природата, тъй като всяко едно животно е характерно единствено за себе си. И по тази причина е доста значимо преди да излезем да снимаме в природата, ние да сме си опознали обекта. Бих споделил, че това е един от най-трудните жанрове във фотографията, тъй като изисква доста време, а оптиката е решаваща. Трябва ни дългофокуслна оптика, с която да се доближим до дивите животни. Основното обръщение, което се пробвам да предам, е етиката и морала на държание в дивата природа. Последните години реализирах фантазията си да фотографирам в Африка и да фотографирам диви животни там. Оставаш замаян от броя на животните. Разликата с България е, че там животните не се плашат и са на всички места, не както у нас в Европа “, сподели Ивайло Зафиров, който е еколог и фотограф.

 Птици Снимка: Ладислав Цветков

Езерото Керкини е красиво и удивително място с голямо разнообразие от типове птици, което притегля фотографи от целия свят.

„ Керкини е доста забавно с това, че е огромна влажна зона и планина. Освен това езерото се намира на миграционния път на птиците и се намира сред тези, които населяват юга и севера. Затова се следят птици, както от юг, по този начин и от север и по този начин може да се видят доста птици. Освен това освен е НАТУРА 2000, само че е и народен парк. Също по този начин е влажна зона включена в Рамсарската спогодба. Има администрация на парка и тук никой не може да си прави, каквото си желае “, сподели Зафиров.

Античният свят на Турция през един необикновен взор

Снимането и наблюдението в дивата природа има и още една страна и това е прозрение и опознаване на това, което най-великия създател природата е основала

„ От моя позиция постоянно най-важното е посланието, тъй като в случай че ти знаеш какво искаш да кажеш и знаеш по какъв начин да го покажеш, техниката може единствено да ти помогне да го направиш, само че съществуването на добра техника не може да размени неналичието на концепция. Дълбоко имам вяра, че може да се описват истории към животните, тъй като те, както и хората, са мощно прочувствени. Изживяват усеща, имат фантазии и могат да бъдат засегнати както физически, по този начин и душевен, духовно и морално, колкото и необичайно да звучи, че го споделям “, съобщи Темелко Темелков, фотограф и видеограф.

Той изясни, че в природата животинките има същите страсти като хората.

„ Ако човек стартира да се вглежда в дивата природа, даже и дребните буболечки, човек намира поука в държанието на животните. Те са живи същества тъкмо както ние. Имат всички страсти, както ние имаме, просто колкото повече ги виждаш, толкоз повече разбираш техния свят. Дълбоко имам вяра, че в случай че се огледаме към нас и осъзнаваме с кого поддържаме връзка и виждаме животните, това може да ни даде единствено добродетели, тъй като когато ти имаш отношение към нещо друго от теб и си подготвен да го приемеш, това може единствено да те обогати “, изясни Темелков.

„ Снимката несъмнено носи доста мемоари и страсти, тъй като макар, че съм била на стотици места, всеки кадър който си прегледам знам по кое време съм го направила, при какви условия и си напомням самата страст. За мен самата страст е най-важна. Беше доста забавно когато отидох за първи път в Африка се усещах по този начин, все едно съм била там цялостен живот. Когато стигнахме до една майка със слонче ме заля една страст и даже се разплаках. Най-важното е да не ги безпокоим. Сега е пролетния размножителен сезон освен за птиците, само че и за съвсем всички животни. Всяко едно безпокойствие може да бъде съдбовно “, споделя Яна Барзова, еколог и фотограф.

Много са красивите места по света, където човек може да се наслаждения на дивата природа. Разбира се, който желае може да отиде и в Африка. Ние имаме привилегията, езерото Керкини да е на два часа и половина път от нашата столица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР