ейв Проуз, бившият бодибилдър от Великобритания, известен най-вече с ролята

ейв Проуз, бившият бодибилдър от Великобритания, известен най-вече с ролята ...

Почина актьорът, изиграл най-известния злодей в киното.

ейв Проуз, бившият бодибилдър от Великобритания, известен най-вече с ролята на Дарт Вейдър в оригиналната трилогия на „Междузвездни войни” почина на 85-годишна възраст.

Проуз е избран за ролята на Вейдър заради внушителната му физика,

въпреки че ролята се озвучава от Джеймс Ърл Джоунс заради силния западноанглийски акцент на Проуз и смразяващия глас на Джоунс.

May the force be with you.
— 9GAG (@9GAG)
Агентът му Томас Боуингтън сподели: „Макар да беше известен с това, че играеше чудовища, за мен и за всички, които познаваха и работеха с Дейв, той беше герой в животите ни. Нека силата бъде с него, винаги!”.

Боуингтън нарече смъртта на актьора, след кратко боледуване, „наистина  дълбока сърцераздирателна загуба за нас и милиони фенове по целия свят”.

В началото на 60-те години на миналия век Проуз представя Англия на Игрите на Британската общност с уменията си за вдигане на тежести. През този период

той се сближава със съперниците си в културизма Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо, дълго преди телевизионната им слава.

Dave Prowse, the actor best known for playing Darth Vader in the original Star Wars trilogy, has died at age 85.
— Alex Salvi (@alexsalvinews)
Още преди да стартира актьорската си кариера, Проуз постига успех в холивудските среди, подготвяйки покойния Кристофър Рийв за физическите предизвикателства, пред които го поставя ролята му на Супермен. Дейв Проуз е личен треньор на Рийв.

През 1977 г. Проуз е поканен от режисьора Джордж Лукас на прослушване за ролите на Дарт Вейдър и Чубака в „Междузвездни войни”. По-късно Дейв Проуз споделя, че е избрал Вейдър пред Чубака, защото

„човек винаги помни лошите”.


Източник: vesti.bg