Евтино клубно денс парче със страховитото име Кости, вяло клише

...
Евтино клубно денс парче със страховитото име Кости, вяло клише
Коментари Харесай

Скандалът около Евровизия и "Кости"-те, които ще представляват България, набира чутовни размери

Евтино клубно денс парче със страховитото име " Кости ", неенергично факсимиле и супер нефелно откъм вокални качества, най-слабото откъм певчески качества, само че пък българо-американски микс от реализатори, международно незнайни, единствено една Жана Бергендорф, дето сме я чували. Това съставлява на първо четене българската ария за Евровизия 2018.
Отсега се обрисува гласовит неуспех, само че в Българска национална телевизия не мислят по този начин и са горди, че парчето било съвременно и пеело за непреходни полезности. Защото, видиш ли, на Земята имало единствено плът и кости, а друго си е да се пуснеш във Вселената, както се пее в песента. Даже щатският сериал " Кости " звучи по-жизнерадостно от елегията на лирическия евровизионен воин, дето е наклеветен за български.
Но, и да преглътнем " черната дупка ", в която ни хвърля текстът, най-малко музиката да беше запаметяваща се и шлагерна. Нищо сходно, микс от безсъдържателност, кич и денс бъркоч с малко щипка фолклорен претекст, с цел да дава отговор на евтината рецепта за етнозвучене и комерсиален саунд. Евтино, на ниска цена, та чак дрънка! Не че и Евровизията не е поевтиняла през последните години, само че това е друга тематика.
И отиваме до същината - Българска национална телевизия провежда конкурс за поредна година на своя глава феновете, на мрачно. Кани чужденци за създатели, реализатори, продуценти и даже жури - обидно за нация, която е задоволително известна с музикалните си гении. Данъкоплатците, които устоят публичната телевизия, даже не можаха да чуят 13-те кандидатствали песни, като се изключи парчето на Вида Пиронкова , което е брилянтно и несъмнено можеше да ни показа почтено, колкото и да е политизиран въпросният песенен конкурс. А песента на Вида я чухме, не тъй като Българска национална телевизия повдигна завесата над състезанието, а тъй като самата авторка си я пусна, омерзена от класацията на мрачно.
Явно всички музикални спецове и усети у нас са демоде, българските създатели нищо не схващат, публиката - заедно с тях, не сме потенциали, напряко туземци в музиката. Сигурно това е повода нито едно българско име да не участва в елитния лист на спецовете със слух и усет към комерса и към евровизионните сапунки. Понеже ние нищо не разбираме, а парчето би трябвало да заковава младежката публика и да е комерсиално. И без гадателка ще направя прогноза, че парчето ще закове, но дъното на класацията. За край дори и да не помисля.
Ето го квалитетното /?/ интернационално жури, избрало коя ария да показва България, тъй като ние сами не можем:
Гавин Ламбърт – бетинг анализатор на евровизионния пазар;
Гордън Бонело – ефирен продуцент и режисьор на „ Детската Евровизия “ 2014 до 2017;
JOWST – артист, музикален продуцент, представител на Норвегия на „ Евровизия “ 2017;
Ян Федерсенс – публицист, музикален критик, АРД Германия;
Теофилос Поцумпурис – артист, композитор, част от Freaky Fortune – Гърция 2014;
Рони Ларсон – шведски начин на живот публицист, qx.se, част от журито на „ Мелодифестивален “;
Олга Саламака – ефирен продуцент. Рръководител на белоруската делегация на „ Евровизия “;
Пол Кларк – ефирен продуцент – Blink TV и SBS Австралия;
Уилям Лий Адамс – основен редактор, wiwibloggs.com;
Оле Тьопхолм – радиоводещ, музикален редактор, коментатор на „ Евровизия “ за DR, Дания;
Гига Кукианидзе – грузински композитор, музикален продуцент на Детската Евровизия 2017;
Март Нормет – ефирен продуцент, началник Eesti Laul;
Ивън Спенс – радиоводещ, колумнист на Forbes и други.
Амината Савадого – певица и композитор. Представя Латвия на Евровизия 2015;
Константин Худов – украински ефирен продуцент. Продуцира присъединяване на Азербайджан на „ Евровизия “;
Мадс Гримстад – оперен артист, планов началник на Universal Music Дания;
Тали Ешколи – ефирен продуцент, Израел;
Кристер Бьоркман – продуцент на шведския „ Мелодифестивален “, „ Евровизия “ 2013, 2016, 2017;
Никола Калиджоре – началник на италинската делегация на „ Евровизия “, RAI Италия;
Висенте Рико – публицист, редактор в eurovision-spain.com, учредителен екип ESPre-Party, Мадрид;

И без гадателка ще направя прогноза, че парчето ще закове, но дъното на класацията. За край дори и да не помисля. Но ние, българите, нищо не разбираме от музика, можем единствено да се срамим. Имаме право обаче да кажем - баста. Крайно време е Българска национална телевизия да вдигне ръцете от избора на българска ария за Евровизия и да го остави в ръцете на феновете, които я устоят. Нали по този начин беше приказката - който заплаща, той поръчва музиката, а?
Другите европейски страни и публични малките екрани, които вземат участие в състезанието, не подценяват феновете си и обичайно избират участника си с гласоподаване и с концерт онлайн. Сигурна съм, че уредниците на българското присъединяване в Евровизия незабавно ще даде контрадовод - да, но отново ще пратим чалга, като в недалечното минало със Софи Маринова. Ами, не класирайте чалга във вътрешноведомствения си конкурс и няма да бъде определена! А българинът има слух, има и усет, и може да пее, стига сте го подценявали!
В противоположен случай ще си спомняте единствено за Елица и Стунджи, Поли Генова и Кристиян. Те обаче можеха да пеят.
Ето ги любимците, определени от непознатите потенциали.

Ето и едно от отхвърлените части в БГ състезанието за избор на ария, негов създател е Вида Пиронкова.


Източник: Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР