Еврото се падна до 20-годишно дъно, предават световните агенции. След

...
Еврото се падна до 20-годишно дъно, предават световните агенции. След
Коментари Харесай

Еврото падна до 20-годишно дъно


Еврото се падна до 20-годишно дъно, предават международните организации. След като последният растеж на цените на газа в Европа ускори опасенията за криза европейската единна валута се обезцени и с над 1% по отношение на щатския $. Поевтиняването на еврото го води до най-слабото му равнище от края на 2002 година, като към 13:50 ч. българско време валутата се търгуваше с 1,14% надолу до 1,0302 $.

На този декор японската йена още веднъж бе покрай 24-годишното дъно, а норвежката крона се срина с 1,2%, откакто служащи в газовата промишленост излязоха в стачка. Австралийският $ пък поевтиня с 1% до 0,6787 щатски $, откакто се търгуваше на равнище от 0,6895 $ по-рано денем. От началото на годината валутата бележи спад от съвсем 7%.

Ръководителят на изследванията по международните пазари в MUFG Дерек Холпени разяснява пред Reuters, че " рисковете Европа да потъне още веднъж в криза наподобява порастват след нов 17-процентов скок на цените на природния газ в Европа и Англия ".

Опасенията за това по какъв начин Европейската централна банка ще реагира засегнаха отрицателно настроенията, откакто шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел атакува проектите на ЕЦБ да се опита и да отбрани мощно задлъжнелите страни от растящите лихвени проценти.
 ЕЦБ: Банките да имат поради вероятността за криза
ЕЦБ: Банките да имат поради вероятността за криза

Прекъсване на съветските газови доставки би влошило икономическата обстановка в Европа

" На еврото ще продължи да му е доста мъчно да се покачва доста поради влошаващата се енергийна картина и забележителното повишаване на рисковете за икономическия напредък ", съобщи Холпени.

Инфлaциятa в eвpoзoнaтa дocтигнa peĸopднитe 8.6% пpeз юни, ĸoeтo нaĸapa EЦБ дa yвeдoми пaзapитe пpeдвapитeлнo зa нaмepeниeтo cи дa пoвиши лиxвeнитe пpoцeнти - зa пъpви път oт 11 гoдини - нa зaceдaниeтo cи пpeз юли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР