Еврото продължава да поевтинява и в сряда, достигайки ново 20-годино

...
Еврото продължава да поевтинява и в сряда, достигайки ново 20-годино
Коментари Харесай

Еврото задълбочи спада си до ново 20-годишно дъно под 1,0200 долара



Еврото продължава да поевтинява и в сряда, достигайки ново 20-годино дъно под 1,0200 щатски $ и е на път в скоро време да доближи равнището на парите (1,0000) предвид на растящите опасения, че Русия може да прекрати доставките си на газ за Европа, допринасяйки за влизане на еврозоната в криза, което пък да затрудни ЕЦБ да организира плануваната си политика на повишение на лихвите за преодоляване на рекордната инфлация.

Единната европейска валута поевтинява в сряда под 1,0200 $ към 1,0170 $, като това е ново най-ниско равнище за еврото от декември 2002 година насам.

Еврото поевтинява и до ново 7-годишно дъно под 0,9900 швейцарски франка за пръв път, откогато Швейцарската национална банка изостави своя така наречен " валутен таван " през 2015 година

Ключовият газопровод " Северен поток 1 " би трябвало да бъде спрян сред 11 и 21 юли за така наречен годишна " поддръжка ", като има опасения, че по-късно доставките на съветски газ могат да бъдат изцяло прекратени, застрашавайки по този метод задачите на Европейски Съюз да бъде напълнен на 80% потенциала на газовите складове преди началото на зимата.

Анализаторите чакат и скорошно възобновяване на повишаването на петрола макар внезапния ценови спад във вторник, защото продължава лимитираното предложение.

В същото време годишната инфлация в еврозоната удари през юни рекорден връх от 8,6%.

Потребителите в еврозоната понижиха през май разноските си за храна, питиета и тютюневи произведения за втори следващ месец на фона на скока в цените, съгласно оповестени по-рано през днешния ден на Евростат за продажбите на дребно в Европейски Съюз. Вчера пък беше оповестено едва бизнес изследване за икономическата интензивност в еврозоната през юни, като някои от неговите съставни елементи допускат, че през третото тримесечие може да има спад на Брутният вътрешен продукт.

Президентът на ЕЦБ Лагард има вяра, че е малко евентуално еврозоната да се върне към среда с ниска инфлация, като в същото време удостовери покачване на лихвите с 25 базисни пункта на идващото съвещание на 21 юли, макар че редица от централните банкери приканиха за по-рязко нарастване.

В същото време се чака Федералният запас на Съединени американски щати да продължи с политиката си на нападателно повдигане на лихвите, като на съвещанието си на 26-ти и 27-ми този месец увеличи федералната фондова рента с 50 или даже със 75 базисни пункта.

Това допуска по-нататъшно разширение на лихвения диференциал сред ЕЦБ и Фед и е в основата на продължаващото поевтиняване на еврото по отношение на $.

Щатският $ пък нараства в сряда към ново 20-годишен връх по отношение на останалите водещи валути, като така наречен показател на $ набъбна до 107 пункта за пръв път от края на 2002 година, защото покачващите се цени, вероятностите за по-нататъшно нарастване на лихвените проценти в Съединени американски щати и утежняването на вероятностите за световния напредък се отразяват отрицателно върху склонността на вложителите към рискови активи.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР