Европейците не са изпълнили своите собствени ангажименти по ядрената сделка

...
Европейците не са изпълнили своите собствени ангажименти по ядрената сделка
Коментари Харесай

Иран с насмешка за санкциите на ЕС: Европа спазвала сделката, вие, сериозно ли?

Европейците не са изпълнили своите лични задължения по нуклеарната договорка с Иран от 2015 година, разяснява министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф в " Туитър ", в отговор на предизвестие от Европейски Съюз, който прикани Техеран да се придържа към договорката или да се сблъска с последствията.

Европейските страни се пробват да убедят Техеран да се придържа към съглашението. Иран от дълго време упреква европейците, че не са обезпечили икономическите изгоди, които са дали обещание по договорката, известна като JCPOA, и предприе стъпки за понижаване на уговорките, в това число произвеждане на по-обогатен уран от позволеното, оповестява " Ройтерс ".

Върховният началник на Европейски Съюз по външната политика Федерика Могерини и европейските страни по договорката - Англия, Франция и Германия, излязоха с изказване в понеделник, призовавайки Техеран да съблюдава съглашението или да се изправи против дейности, които биха могли да включват наказания.

" Към моите сътрудници ЕС/Е3: 1. " Напълно спазвали задължения по JCPOA, ВИЕ? Сериозно ли? Просто покажете ЕДНО нещо, което сте спазили през последните 18 месеца. 2. Иран задейства и изчерпва механизма за разрешаване на разногласия, до момента в който вие отлагате. Вече използваме параграф 36 от средствата за отбрана ", разяснява Зариф.

Според Иран, параграф 36 от договорката му разрешава да понижи уговорките си, тъй като други подписали страни не се преценяват. Европейците оспорват това.

Някои ирански чиновници предизвестиха, че възобновяване на глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати ще бъде алена линия, която ще докара до срив на договорката. Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви в понеделник, че Иран обогатява уран и бързо форсира обогатяването.

Иран съобщи, че ще надскочи рестриктивните мерки на договорката през януари, в случай че Англия, Франция и Германия не съумеят да защитят стопанската система на Иран от американските наказания, които понижиха износа на нефт с над 80%. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР