Европейското издание на Politico публикува своя информация за това, че

...
Европейското издание на Politico публикува своя информация за това, че
Коментари Харесай

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Европейското издание на Politico разгласява своя информация за това, че Кирил Петков може да включи бъдещата партия " Продължаваме промяната " в фамилията на демократичните обединения в Екологичен потенциал - Renew Europe. 

Медията разяснява, че най-силният знак в посока на това вероятно решение е желанието на премиера да участва на среща на политическите водачи от групата в понеделник, 30 май. 

Неформалното заседание, което всички партийни фамилии в Европейски Съюз вършат преди Европейския съвет, ще включва и участници като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския министър председател Марк Рюте (който посети България преди седмица). 

Renew Europe e името на групата от демократични партии в Европейския парламент, правоприемник на ALDE. 

Движение за права и свободи е единствената българска политическа мощ, която има свои представители в тази група - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. 

Политическа партия към този момент организира учредително заседание, само че към момента не е вписана в регистъра на политическите партии от Софийския градски съд. 

Според Politico - ръководителят на парламентарната секта в Екологичен потенциал Стефан Сежурне, който беше консултант на Еманюел Макрон преди европейските избори от 2019 година, прави опити да притегли Петков след успеха на " Продължаваме промяната " на 14 ноември 2021. 

Петков е обсъждал със Сежурне опцията да влезе в групата по време на пътешестване до Брюксел, където е провел срещи и с водачите на " Зелените " в Екологичен потенциал. 

" Една от главните пречки за участието на българския министър председател в Renew към момента не е отстранена - това е фактът, че групата е " дом " на противниковата партия Движение за права и свободи, чийто народен представител Делян Пеевски беше глобен от Вашингтон по силата на закона " Магнитски ", показва Politico в публикацията си. 

Журналистите припомнят, че против Движение за права и свободи има голям брой обвинявания в корупция, а Петков към този момент е изразявал недоумението си за какво придвижването остава част от европейската демократична секта. 

В понеделник депутати от Движение за права и свободи в българския парламент упрекнаха премиера, че е отправил " опасност " по време на парламентарен надзор с думите " Аз вас ще ви оправя " и е загатнал, че до няколко седмици може да се чакат нови данни за американските наказания против Пеевски. 

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат напролет на 2024 г. 

При последния избор през 2019 година Renew завоюваха 98 места в Екологичен потенциал като трета по величина политическа мощ след ЕНП (187) и Социалистите и демократите (31). 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР