Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на

...
Коментари Харесай

Белгийският посланик: Не познаваме в дълбочина проблема между Скопие и София |

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на България за Република Северна Македония бяха акцент в срещата на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис.

Освен в нашата страна, дипломат Мьорис съставлява Белгия и в Република Северна Македония, Албания и Косово.

Белгийският дипломат посочи смисъла на България като член на Европейски Съюз за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Вицепрезидентът уточни, че България е най-хубавият лобист европейското участие на тези страни и по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз наложи тематиката в дневния ред на Европа.

„ Имаме обаче нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме задоволително да разбираем на европейските ни сътрудници националната си позиция “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е безапелационна, че България няма да допусне суверенитет и национална еднаквост да се градят на гърба на българската история

„ Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е належащо те да бъдат показани и изяснени в обществени диспути, в това число и на европейско равнище “, уточни от своя страна дипломат Фредерик Мьорис.

Илияна Йотова акцентира, че би трябвало да се познава добре историята на Балканите, с цел да се разбере българската позиция.

Вицепрезидентът показа пред посланика алените линии, дефинирани след Консултативната среща при президента Радев предходната година, последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и признатата от Народното събрание декларация.

Йотова изрази подозрение, че до края на немското председателство въпросът за начало на договарянията ще бъде решен. 

Тя е уверена, че въпросът за разширението би трябвало да се преглежда в подтекста на огромния спор за бъдещето на Европейския съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР