Европейският технологичен сектор привлече повече инвестиции от началото на тази

...
Европейският технологичен сектор привлече повече инвестиции от началото на тази
Коментари Харесай

Европейските стартъпи привлякоха 44 млрд. евро само за половин година

Европейският софтуерен бранш притегли повече вложения от началото на тази година, в сравнение с за цялата предходна 2020 година.

Стартъпите в Европа са набрали дялови вложения за 43.8 милиарда евро (60.9 милиарда долара) за първите 6 месеца на тази година, сочат данните на Dealroom, представени от CNBC. Това е повече от цялата предходна година, която регистрира рекордни инвестиции от 38.5 милиарда евро. Новият връх идва на фона на близо два пъти по-малко покупко-продажби за привличане на рисков капитал по отношение на 2020 година. Рундовете за набиране на дялови инвестиции възлизат на към 2 700 броя през тази година, по отношение на 5 200 броя през предходната година, сочат данните.

Шведската финтех компания Klarna е набрала дялови вложения за над 1.6 милиарда $ в границите на два рунда през тази година. Германското приложение за търгуване на акции Trade Republic е привлякло 900 млн. $ през май, а английската платежна компания Checkout.com си е осигурила инвестиции за 450 млн. $ през януари.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Процедурите по първично предложение на акции (IPO) в Съединени американски щати не...

Данните демонстрират, че европейските софтуерни компании притеглят надалеч по-високи суми от вложения по отношение на предишни интервали. Пандемията направи по този начин, че онлайн услугите усилиха растежа си в пъти, с помощта на рестриктивните мерки, наложени от европейските страни.

През тази седмица френският президент Еманюел Макрон сподели, че желае да види основаването на най-малко 10 софтуерни компании в Европа на стойност над 100 милиарда евро всяка до 2030 година.

Въпреки, че Европа е дом на доста еднорози (компании с оценка над 1 милиарда долара), към този момент не може да се съпоставя с софтуерните колоси от Съединени американски щати и Китай.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българският стартъп Payhawk притегли финансиране от 32 млн. лв., което е рекордна сума за родните с...

Броят на изходните покупко-продажби в Европа също пораства. През тази година към този момент имаше няколко значими придобивания, в това число договорката за 1.6 милиарда $, в която Etsy закупи английската платформа Depop и придобиването на Nutmeg от JPMorgan Chase.

През годината имаше и няколко огромни листвания на борсата в Лондон, в това число на компанията за доставки Deliveroo, компанията за киберсигурност Darktrace и уеб страницата за ревюта Trustpilot.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР