Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) излезе с ново

...
Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) излезе с ново
Коментари Харесай

Ето какви са шашмите в Евровизия

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) излезе с ново пояснение за проблемите, зародили по време на финала на " Евровизия 2022 ", откакто бяха анулирани резултатите от гласуването на шест страни, измежду които Румъния, оповестява румънската телевизия Диджи 24.

В изказване ЕСРТ в детайли разказва аргументите, заради които Румъния, Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша и Сан Марино са били отстранени от гласуването. ЕСРТ показва, че въпросните страни са дали своят вот една за друга на втория полуфинал. В изказването се споделя, че става дума за невиждани нередности в метода на гласоподаване на журито в тези страни.

Според ЕСРТ е открит модел за замяна на гласове сред забърканите. Съюзът изяснява процедурата по следния метод: " Във втория полуфинал беше видяно, че четири от шестте журита сложиха всичките пет други страни в своите Топ 5 (като се има поради, че те не можеха да гласоподават за себе си); едно жури гласоподава за същите пет страни в Топ 6; а последното от шестте журита сложи четири от другите страни в Топ 4, а петата - в Топ 7. Четири от шестте страни получиха най-малко един комплект от 12 точки, което е оптималният брой, който може да бъде присъден ".

Причината, заради която общоевропейският сътрудник за гласоподаване беше алармиран от тези ранглисти, е, че пет от шестте забъркани страни са били сложени отвън първите осем от всички 15 останали страни. Освен това четири от шестте страни се класираха в челната шестица всред останалите 15 страни, които гласоподаваха в този полуфинал. От това ЕСРТ прави умозаключение, че става дума за невиждано нарушаване в метода на гласоподаване на журито.

Тазгодишното издание на " Евровизия " бе белязано от спор, откакто в края на състезанието ЕСРТ разгласи, че е анулирал резултатите от гласуването на журито в шест страни и те са били сменени с изчислен резултат, отбелязва Диджи 24.

В отговор румънската социална телевизия ТеВеРе осъди „ смяната на разпоредбите по време на играта “ и съобщи, че е присъдила оптимален брой точки на Молдова, а не на Украйна, както беше оповестено на финала в Торино.

Румънската социална телевизия разгласява информация, за точките, присъдени от румънското жури: Молдова - 12 точки, Гърция - 10 точки, Полша - 8 точки, Нидерландия - 8 точки, Азербайджан - 6 точки, Австралия - 5 точки, Италия - 4 точки, Испания - 3 точки, Финландия - 2 точки и Литва - една точка. ТеВеРе осведоми, че Европейският съюз за радио и телевизия е отказал на водещата Еда Маркус да заяви онлайн резултатите на румънското жури.

След финала на „ Евровизия “ румънската социална телевизия изиска от уредниците да оповестят публично „ съответните аргументи, заради които са заменили оценката на румънското жури с друга, изчислена по непрогледен метод.

Украйна, показана от „ Оркестър Калуш “, завоюва състезанието с песента " Стефания ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР