Европейският съюз вероятно ще въведе нови санкции срещу Беларус по-късно

...
Европейският съюз вероятно ще въведе нови санкции срещу Беларус по-късно
Коментари Харесай

ЕС вероятно ще наложи нови санкции на Беларус

Европейският съюз евентуално ще вкара нови наказания против Беларус по-късно този месец, съобщи Reuters, представена от БНР. Агенцията се базира на дипломатически източници. Германия, Литва, Латвия и Швеция намерено са изразили поддръжката си за наказания против Минск. Към тази група може да бъде отнесена и Австрия, настояват източниците. Основният песимист по въпроса за приемане на нови наказания против Беларус е Унгария.
Европейският съюз ще би трябвало да ускори натиска си против президента на Беларус Александър Лукашенко. Това мнение изрази външният министър на Германия Хайко Маас в Берлин. По думите му държавите-членки на блока водят интензивни договаряния за нужните ограничения, в това число и наказания, преди утрешната среща на външните министри на страните от Евросъюза.
" Бруталността и задържането на мирни протестиращи и публицисти в Беларус е недопустимо за Европа в 21-ви век. В предишното, поради избрани еднократна ограничения и освобождението на политически пандизчии, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват в вярната посока. Очевидно това доверие е било несправедливо и евентуално ще приказваме за наказания ".
Увеличава се броят на живите вериги от стачкуващи в Минск, изразяващи недоволството си от репресиите след преизбирането на Александър Лукашенко за президент, съобщи AFP.
Хората, образуващи веригите, държат цветя и балони в ръце. Шофьори на коли натискат клаксоните си в израз на поддръжка за протестните прояви. На някои места в беларуската столица в акциите вземат участие десетки, а на други - стотици хора.
Членове на беларуската диаспора във Варшава, несъгласни с резултатите от президентските избори в Беларус в неделя, оповестиха безсрочна гладна стачка пред представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в центъра на полската столица, съобщи ТАСС. Акцията стартира през днешния ден и по думите на уредниците й ще продължи, колкото е належащо. Активистите опънаха палатки и държат плакати с надписи, изразяващи настояванията им - Европейският съюз да наложи наказания на беларуските управляващи.
Силите за сигурност на Беларус от 9 до 12 август са задържали 64 публицисти, отразяващи протестните акции след президентските избори, заяви през днешния ден Беларуската асоциация на публицистите (БАЖ). Сред арестуваните са представители на беларуски медии, а също по този начин публицисти от други страни, измежду които Русия и Украйна. Част от публицистите към този момент са пуснати на независимост и са напуснали територията на Беларус. Украинските управляващи желаеха Беларус да освободи двама арестувани украински публицисти.
Смъртта на стачкуващи в Беларус би трябвало да стане обект на без значение следствие, съобщи през днешния ден австрийският канцлер Себастиан Курц. " Осъждаме събитията в Беларус и насилствените дейности против стачкуващи през последните дни. Арестуваните би трябвало да бъдат неотложно пуснати на независимост, гибелта на стачкуващи би трябвало да стане обект на бързо, изцяло и без значение следствие ", написа Курц в Twitter.

Die verhafteten Demonstranten sind umgehend freizulassen sowie die Todesfälle von Demonstranten gehören rasch und lückenlos von unabhängiger Seite aufgeklärt. Es braucht eine klare Reaktion der #EU.
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 13, 2020
Фронтът за национално избавление на Беларус, за чието основаване разгласи Валерий Цепкало, на който бе отказана регистрация за явяване на беларуските президентски избори, съобщи, че събира документи, които да послужат за започването на дело против президента Александър Лукашенко в Международния съд в Хага.
" Договорихме се с доста задгранични адвокати за подготовка на документи, които да послужат за повдигането на обвиняване против Александър Лукашенко в Международния съд в Хага. Молим беларуските адвокати да се включат в този развой, като изброят нормите на беларуското и интернационалното право, нарушени от жителя Лукашенко ", обявиха от организацията.
Руският интернет колос " Яндекс " заяви през днешния ден, че въоръжени хора са проникнали в офисите на компанията в Минск. Компанията съобщи, че се пробва да събере повече информация за случилото се и че въоръжените са попречили чиновниците да излизат от постройката. Беларуските сили за сигурност влизат в конфликти с стачкуващи в Минск и в други беларуски градове през последните дни, след предизвикалата неодобрение победа на Александър Лукашенко на създадените в неделя президентски избори.
Вижте още:
Нови конфликти и арести в Беларус, митинг и пред посолството на страната у нас (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР