Европейският съюз увеличи подкрепата си за свободата и развитието на

...
Европейският съюз увеличи подкрепата си за свободата и развитието на
Коментари Харесай

Европейският съюз повишава подкрепата за свободата на медиите в Западните Балкани

Европейският съюз усили поддръжката си за свободата и развиването на медиите в Западните Балкани, като сложи акцент върху отчетността на медиите, финансирането, построяването на потенциал, районното съдействие и младите публицисти. Това беше доказано на втората конференция " Дни на медиите - Европейски Съюз и Западните Балкани " в Скопие на 17 и 18 септември, заяви Европейската комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

Свободата на медиите е измежду главните правила на Европейския съюз и е част от политическите условия за присъединение към Европейски Съюз. На втората конференция " Дни на медиите - Европейски Съюз и Западните Балкани " Европейски Съюз затвърди поддръжката си за самостоятелните медии в района и усили помощта за младите публицисти посредством районни начинания. Тези начинания целят да улеснят образованието, да обезпечат професионални образования за медии и да засилят медийната и цифровата просветеност на младежите. С нови стратегии ще се насърчи обменът в района и с Европейски Съюз, ще се сътвори опция за попречване на закани и набези против публицисти, ще се укрепи експертният юридически опит и ще се поддържат устойчивите модели за финансиране на медиите.

За 2014-2020 година Европейският съюз е създал дълготраен стратегически метод в поддръжка на свободата на медиите в Западните Балкани. Основните районни стратегии в тази област са:

1. Регионална стратегия за образование за повишение на качеството и професионализма в публицистиката (2 милиона евро). Програмата е ориентирана към подкрепяне на журналистическото обучение и поощряване на обмена сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Очаква се тя да бъде подписана преди края на 2018 година

2. Укрепване на експертния юридически опит по въпросите на свободата на словото и на медиите (2,5 милиона евро). По тази стратегия, която се извършва взаимно със Съвета на Европа, се дава поддръжка за правосъдната власт при използването правосъдната процедура на Европейския съд по правата на индивида, а за медийните регулатори се предлага образование по етичните правила. Удължаването на действието на програмата е в развой на договаряне.

3. Изграждане на доверие в медиите (1,5 милиона евро). По тази стратегия, която се извършва дружно с ЮНЕСКО, се поддържат отчетността на медиите, вътрешното им ръководство и осведомителната им просветеност. В момента се договаря удължаването на действието на програмата, като се слага акцент върху медийното ограмотяване.

4. Мрежа на журналистическите сдружения (1,2 милиона евро). Осигуряване на опция на професионалните журналистически организации и районна платформа за ранно предизвестие за докладване на случаи на набези и закани против публицисти.

5. Отпускане на директни безплатни средства за Европейския фонд за народна власт (4 милиона евро) в поддръжка на избрани медии. Гъвкава скица за вторично даване на безплатни средства в поддръжка на демокрацията в бързо изменяща се среда (финансиране за нови сдружения, главно и мостово финансиране, поддръжка за начинания от дребен мащаб; нови и самостоятелни медии/журналисти/блогъри, нерегистрирани организации).

6. Програма за техническа помощ на публичните медии в Западните Балкани (1,5 милиона евро). Този план, който се извършва от консорциум, управителен от Международната федерация на публицистите и Европейския съюз за радиоразпръскване, е ориентиран към устойчивите модели за финансиране, транспарантния избор на управителни органи, новинарските екипи, публицистичните насоки, районните взаимни продукции с младежко наличие и проверяващата публицистика.

Конференцията " Дни на медиите - Европейски Съюз и Западните Балкани " се състоя в Скопие на 17 и18 септември 2018 година Тя събра над 300 представители на медиите и организациите на гражданското общество, както и основатели на политики от Европейски Съюз и Западните Балкани, с цел да обсъдят основната роля на медиите в процеса на присъединение и с цел да разработят ориентирани към бъдещето оферти и дейности за възстановяване на ситуацията на публицистите и за подсилване на самостоятелните медии, отбелязва в прессъобщението Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР