Европейският съюз трябва да смени подхода към Турция със стъпки

...
Европейският съюз трябва да смени подхода към Турция със стъпки
Коментари Харесай

Кюрдите в Сирия: ЕС да втвърди тона към Турция или да се готви за вълна от джихадисти

Европейският съюз би трябвало да смени метода към Турция със стъпки като завършек на присъединителните и комерсиалните договаряния или рискува вълна от бойци на " Ислямска страна " да влязат в него.

Това споделя в изявление за " Ройтерс " Илхам Ахмед, която оглавява изпълнителния съвет на Сирийския либерален съвет (SDC), ръководещ Автономната администрация на Северна и Източна Сирия (опита на сирийските кюрдски сили за самоуправление, осуетен от трите турски интервенции и договорката с режима на Башар ал Асад). Това е политическото крило на Сирийските демократични сили (SDF) - доминирани от кюрди сили, които бяха съдружен сътрудници на кюрдите в битката против " Ислямска страна ".

В диалог предходната седмица, от който " Ройтерс " разгласява акценти и който се е състоял дни преди Анкара да разгласи начало на депортацията на бойци на " Ислямска страна " към Запада, Ахмед споделя: " Заплахата е доста огромна поради случайния метод, по който Съединени американски щати се изтеглиха. Това разреши доста членове (на " Ислямска страна " ) да избягат и те ще се доберат до страните си, с цел да продължат с терористичната си активност. "

Рискове

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че Европа ще бъде залята от джихадисти, само че по друга причина. Той обвърза сходен сюжет с решението за наказания поради сондажните действия към Кипър (заради които позволи и завършек на договарянията за членство). Според Ахмед, назад, опасността (за която приказват в последния месец и някои западни водачи и експерти) е поради изтеглянето на Съединени американски щати, принудило кюрдите да се съсредоточат върху отбрана от Турция, а това основава риска да оставят центровете за задържане на бойците и околните им без контрол.

Хаотичното евакуиране на Съединени американски щати от териториите, които направляваха дружно със сирийските кюрди, поради турската интервенция " Извор на мира " обаче основава опасности бойците от " Ислямска страна " да избягат и да дойдат в Европа. " Ройтерс " в същото време отбелязва, че съгласно американските управляващи към 99% от близо 10 хиляди обвинени бойци на " Ислямска страна " не престават да са затворени в Североизточна Сирия.

" Кандидатът за участие в Европейски Съюз Турция не е същата Турция, която мислите, че познавате. Сега тя е радикална ислямистка страна и вие, Европа, би трябвало да разберете това ", счита тя.

" Хората ни са убивани с европейски оръжия "

Според Ахмед е належащо 2000 бойци да бъдат изпратени от европейските сили на турско-сирийската граница, би трябвало да спрат и всички продажби на оръжия за Турция. " Хората ни са убивани с европейски оръжия ", споделя тя. Миналия месец европейските водачи не съумяха да се обединят към оръжейно ембарго против Турция, въпреки доста страни, които са огромни снабдители на турската войска, да взеха това решение.

Освен това Западът би трябвало да проверява изказванията, че Турция е употребила химически оръжия против кюрдите (нещо, което Анкара отрича) и да подсигурява, че турските сили ще бъдат подведени под отговорност за всевъзможни военни закононарушения по време на офанзивата, споделя още Ахмед. За доказателства за военни закононарушения приказваха и американски представители в края на октомври.

Анкара счита SDF, главната ѝ съставна част, Силите за отбрана на народа (YPD) и политическото ѝ крило Партия на демократичния съюз (PYD) за сирийско отклонение на приетата от Европа и Съединени американски щати за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР