Европейският съюз трябва да признае, че западнобалканските страни, стремящи се

...
Европейският съюз трябва да признае, че западнобалканските страни, стремящи се
Коментари Харесай

Стратегията на ЕС за Западните Балкани губи подкрепа в региона

Европейският съюз би трябвало да признае, че западнобалканските страни, стремящи се към участие, губят религия в дълготрайната тактика на Брюксел за разширение, влошавана и от първичния крах на съюза да обезпечи ваксини за COVID-19. Това се споделя във вътрешен документ, до който организация Ройтерс е имала достъп. 

Европа и Съединени американски щати споделят, че Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия един ден ще станат членки на клуба от 27 страни след етническите войни от 90-те години, довели до раздробяване на Югославия. Китай и Русия обаче, чиито търговия и вложения на Балканите са надалеч по-малки от тези на Европейски Съюз, печелят въздействие с изпреварването на Европейски Съюз в снабдяването на района с ваксини. 

" Трябва да признаем, че макар твърдата решителност за интеграция в Европейски Съюз хората в района изпитват възприятие на надълбоко отчаяние от процеса на разширение ", се споделя в неофициалния документ, квалифициран за срещата на външните министри от Европейски Съюз в понеделник, на която беше разисквана интеграцията на Западните Балкани, само че не бяха взети публични решения, предава Българска телеграфна агенция. 

В документа се прибавя, че мудността в доставките на ваксини против COVID-19 от страна на съюза в допълнение е подхранила разочарованието.
След години на занемаряване на района Хърватия провежда в Европейски Съюз Среща на върха през май 2020 година, с цел да даде нов подтик на интеграцията на Западните Балкани. Република Северна Македония и Албания трябваше да стартират договаряния за участие в края на предходната година, само че България наложи несъгласие за Република Северна Македония поради противоречиви въпроси, напомня Ройтерс. 

Министрите от Европейски Съюз през вчерашния ден не съумяха да намерят излаз от задънената улица и да решат дали двете страни да стартират договаряния дружно или да бъдат разграничени.

Преговорите със Сърбия и Черна гора също бяха забавени, а Босна и Херцеговина и Косово още не са оповестени публично за претенденти за участие.

" Широко публикуваното чувство в Западните Балкани е, че вероятността за присъединение се отдалечава, а вдъхновението се губи поради комплицирания набор условия и процедури ", се споделя още в документа. 

Европейският съюз в този момент изпраща 650 000 дози ваксини на шестте западнобалкански страни, само че едвам откакто Китай и Русия им доставиха милиони дози свои ваксини. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР