Европейският съюз трябва да постигне реципрочност в търговските си отношения

...
Европейският съюз трябва да постигне реципрочност в търговските си отношения
Коментари Харесай

Юнкер: ЕС трябва да преодолее асиметричността в търговските отношения с Китай

Европейският съюз би трябвало да реализира взаимност в комерсиалните си връзки с Китай. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представен от ДПА.

Търговията сред Китай и Европейски Съюз е асиметрична, а всяко нещо, което е асиметрично, е небалансирано, добави той на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

"Не можем да създадем нещо устойчиво на основата на нещо, което продължава да бъде небалансирано ", разяснява Юнкер. По думите му една от областите, в които липсва баланс, са публичните поръчки.

"Китай има опция да взе участие в публични поръчки в Европа, би било добре и Европа да може да прави същото в Китай ", сподели Юнкер. "Тъй като няма взаимност в връзките сред Китай и Европа, комерсиалната конкуренция сред тях не е "справедлива ", добави ръководителят на Европейската комисия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също акцентира на конференция в Брюксел, че Евросъюзът се стреми към уравновесени връзки с Китай. Целта ни е да се съсредоточим върху постигането на уравновесени връзки, които могат да обезпечат обективна конкуренция и еднакъв достъп до пазара, уточни той.

Туск акцентира, че разискването на връзките с Пекин е подготовка за срещата на върха Европейски Съюз - Китай на 9 април в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи след срещата на върха на Европейски Съюз, че Евросъюзът желае да развива комерсиалните връзки с Китай, само че е значимо и двете страни да имат равни условия.

От една страна Китай ни е сътрудник, а от друга - съперник, сподели тя.

Меркел акцентира, че Европейски Съюз желае "отношения, учредени на правилото на взаимността - в случай че едната страна има достъп до пазара, подобен достъп би трябвало да има и другата страна. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР