Европейският съюз трябва да актуализира своя миграционен пакт с Турция,

Европейският съюз трябва да актуализира своя миграционен пакт с Турция, ...

Фон дер Лайен: Турция се нуждае от допълнителна помощ за сирийските бежанци


Европейският съюз трябва да актуализира своя миграционен пакт с Турция, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха на ЕС, която трябва да обсъди подновяване на сделката, съобщава "Ройтерс".

"Важно е да продължим да подкрепяме Турция, като там живеят 3,7 милиона сирийски бежанци, някои от които са в Турция от 10 години", каза фон дер Лайен пред репортери на посещение в Берлин.

"Няма да се нуждаем от толкова остра хуманитарна помощ, колкото в миналото, но хората трябва да имат перспектива",добави тя.

Подобен призив е отправен от германския външен министър Хайко Маас в понеделник, когато той настоя Европейският съюз да актуализира мигрантската си сделка с Турция, подчертавайки важността от по-нататъшно финансиране. "Нуждаем се от актуализация на нашето миграционно сътрудничество с Турция", каза Маас в Die Welt в коментари, публикувани в понеделник.

Освен всичко друго, сделката за бежанци между ЕС и Турция помага на Анкара да предприеме мерки срещу неразрешената миграция към ЕС и за Гърция да изпрати мигранти, които са стигнали незаконно до Беломорските острови, обратно в Турция.

През март 2016 г. ЕС и Турция постигнаха споразумение за спиране на незаконната миграция през Егейско море и подобряване на условията на над 3 милиона сирийски бежанци в Турция.
Правозащитници гълчат Гърция, че определя Турция за безопасна за бежанците
Правозащитници гълчат Гърция, че определя Турция за безопасна за бежанците

В Турция бежанците не получавали международна закрила съгласно Конвенцията за бежанцитеИзточник: news.bg