Европейският съюз сключи сделка, с която ще плаща по-ниска цена

...
Европейският съюз сключи сделка, с която ще плаща по-ниска цена
Коментари Харесай

Европа купува по-евтино ваксините на Pfizer от САЩ

Европейският съюз подписа договорка, с която ще заплаща по-ниска цена за имунизацията против ковид на Pfizer от Съединени американски щати, съобщи представител на Европейски Съюз пред Reuters. Той още посочи, че съюзът е договорил доставката на до 300 милиона дози.

Експерименталният медикамент, създадена взаимно с немската BioNTech, за момента е лидерът в международната конкуренция за произвеждане на ваксина, като междинните данни от огромно клинично проучване, оповестени в понеделник, демонстрират, че тя е била с над 90% успеваемост при отбрана на хората от ковид.

Съгласно договорката с Европейски Съюз, 27-те европейски страни могат да закупят 200 млн. дози, а останалите 100 млн. ще са в запас. Блокът ще заплати по-малко от 19,50 $ за доза, като в тази сума се отразява и финансовата поддръжка, предоставена от Европейски Съюз и Германия за създаването на лекарството.
 Шефът на Pfizer продал 60% от акциите си
Шефът на Pfizer продал 60% от акциите си

При рекордна висока цена

Съединени американски щати се споразумяха с производителя да платят по 19,50 $ за доза за 100 млн. дози, което е по-малко количество от поръчаните от Европейски Съюз. Но страната има алтернатива да закупи още 500 млн. при условия, които да бъдат контрактувани настрана, а цената, която ще заплати, не е ясна сега.

BioNTech уточни през седмицата, че размерът на поръчката ще повлияе на цената на доза и че ще диференцира ценообразуването сред районите. Pfizer и BioNTech отхвърлиха да разясняват по-подробно ценообразуването, а представителят от Европейски Съюз, който договаря съглашения за ваксини от името на страните в блока, също отхвърли коментар.

През юни Европейската капиталова банка отпусна заем от 100 млн. евро на BioNTech за създаването и производството на ваксина против ковид, последвано от още 375 млн. евро финансиране от Германия през септември.
 След Pfizer Русия разгласи, че има трета подготвена ваксина против ковид
След Pfizer Русия разгласи, че има трета подготвена ваксина против ковид

Това удостовери президентът Владимир Путин

" С този четвърти подред контракт ние към този момент консолидирахме извънредно солидно портфолио от евентуални ваксини, множеството от които са в напреднала фаза на тествания ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, когато обявяви договорката с Pfizer.

Европейски Съюз към този момент е подписал контракти за доставки с AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson и е в договаряния с Moderna, CureVac и Novavax.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР