Европейският съюз си забрани да купува руско дизелово гориво, но

...
Европейският съюз си забрани да купува руско дизелово гориво, но
Коментари Харесай

Руският дизел изтласка санкциите до рекордно ниво

Европейският съюз си забрани да купува съветско дизелово гориво, само че европейците не могат да си разрешат да забранят на Русия да го продава. Износът на дизел от Русия през март дава обещание да доближи рекордно равнище, макар че глобите към този момент са в действие. Как Москва още веднъж съумя да не загуби нищо поради глобите?

Доставките на дизелово гориво от Русия за първите 19 дни на март възлизат на към 1,5 милиона барела дневно, съгласно данни на „ Вортекса “, събрани от „ Блумбърг “. Ако тази цифра се резервира, тогава този месец ще бъде регистриран най-високият експорт от началото на 2016 година Тоест износът на дизелово гориво от Русия през март дава обещание да доближи рекордно равнище, макар глобите на Европейския съюз, които лишиха страната от най-големия пазар за продажби.

Как може да се изясни фактът, че рафинирането на нефт в Русия освен не е спаднало, само че може да стане връх през март? Въпреки че Европейски Съюз спря да купува съветски петролни артикули от началото на февруари заради влязлото в действие ембарго. Как Русия съумява да счупи върха?

Първо, Русия откри други купувачи за своя дизелов мотор в подмяна на европейците. Клиентите са привлечени от високото качество и ниската цена на съветските артикули. По-голямата част от изнасяното от Русия дизелово гориво се изпраща за Турция, Мароко, Бразилия, Тунис и Саудитска Арабия, отбелязва „ Блумбърг “.

„ Рекордът се дължи и на увеличените доставки за Китай и високата отстъпка за съветски петролни артикули “, прибавя Владимир Чернов, анализатор.

Трето, най-вероятно частично Европа ще продължи да купува съветски енергийни запаси по сиви схеми през трети страни, отбелязва Андрей Маслов, анализатор. А България като цяло получи пролонгация от ембаргото, тъй че през нея и през Словения съветските запаси влизат в Европейски Съюз.

Преди това Русия доставяше на Северозападна Европа 53% от дизеловото гориво от общия ѝ импорт. През февруари 2023 година съветският дял публично падна до 2%. Сега европейските страни публично купуват дизелово гориво от Саудитска Арабия, Индия, Китай и Южна Корея, както се вижда от статистиката за напредък на вноса от тези страни. Това стана допустимо с помощта на растежа на доставките на дизел от Русия за тези страни.

Четвърто, спогодба в документа на Европейски Съюз оказва помощ при разбъркване нефтопродуктите (като нефта) да престанат да бъдат „ съветски “ и затова да не попадат под ембаргото, припомня Маслов.

И най-после, има доста нарастване на количеството съветско дизелово гориво в плаващите складове. От една страна, складовите ресурси постоянно порастват при едва търсене на първични материали, а въпреки това петролните производители могат да се запасят, тъй като не желаят да продават първични материали с толкоз висока отстъпка, счита Чернов.

От април влизат в действие нови правила за налога върху компенсацията, свързани с цената на петрола и ограничаващи неговата отстъпка. Това би трябвало да понижи отстъпките за съветски петролни артикули на международния пазар.

Андрей Маслов не изключва, че увеличените ресурси от дизел в плаващи складове може да са предопределени не за предпазване, а за продажба. „ Като „ склад “ можете да употребявате танкер, изравен в неутрални води, което е доста известно в африканските страни. Следователно най-вероятно приказваме за танкери, стоящи отвън корабоплаване, където петролът се доставя от няколко източника, след което се смесва и преразпределя към други кораби, което оказва помощ да се заобиколят рестриктивните мерки. Това се потвърждава и от обстоятелството, че претоварването на съветски петрол и нефтопродукти от танкер на танкер през февруари 2023 година се е нараснало с 21% по отношение на предходния месец “, изяснява Маслов.

Ще продължи ли наклонността или си коства да чакаме спад в рафинирането на нефт от април? От април се чака отстъпката за съветския дизел да намалее, което значи, че новите купувачи може да стартират да купуват съветски артикули по-малко интензивно. Руското дизелово гориво обаче към момента ще коства по-малко от продуктите на съперниците.

„ Очевидно има купувачи и танкери, само че времето за доставка на петролни артикули до азиатските пазари се е нараснало към три пъти спрямо европейските пазари. Следователно може да последва понижаване на размерите на преработката на нефт, изключително в случай че си напомним доброволното понижаване на равнищата на произвеждане на петрол в Руската федерация с 500 000 барела дневно “, споделя Чернов.

Сивите схеми са сложни за следене, тъй че правенето на прогнози не е елементарно. „ Въпреки това може да се чака, че до момента в който Европейски Съюз продължава да купува съветски енергийни запаси, съветското нефтопреработване ще остане на повърхността “, сподели Маслов.

И въпреки всичко към този момент специалистите са решени, че ембаргото няма да остане неусетно за съветската нефтопреработка, макар че в този момент нищо не демонстрира това. „ Пазарите чакат преработката да намалее с още 500-1000 хиляди тона, което значително е включено в базовите сюжети на анализаторите. Докато продължава острата фаза на спора в Украйна, съветската стопанска система, в това число рафинериите, ще бъдат под напън по един или различен метод, тъй че възобновяване може да отнеме няколко години “, споделя Маслов.

„ През 2023 година не чакаме световното търсене на петролни артикули да се върне към равнищата отпреди пандемията заради упования за криза. Но най-вероятно ще последва напредък през втората половина на годината заради увеличение на световното търсене на недопечен нефт и петролни артикули на фона на икономическото възобновяване на Китай след премахването на коронавирусните ограничавания “, заключва Чернов.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР