Европейският съюз ще се сдобие със собствена мрежа от телекомуникационни

...
Европейският съюз ще се сдобие със собствена мрежа от телекомуникационни
Коментари Харесай

ЕС планира собствена мрежа от интернет сателите

Европейският съюз ще се снабди със лична мрежа от телекомуникационни спътници до 2027 година Проектът IRIS2 бе утвърден през днешния ден от европарламента и ще обезпечи Интернет в по-изолираните места в Европа и в цяла Африка.

IRISS (Инфраструктура за резистентност, взаимно свързване и сигурност посредством спътници, съкращавана като IRIS2) не е нова, само че до неотдавна Европа нямаше предпочитание да влага толкоз средства в план, който на процедура просто дублира налични в Европейски Съюз услуги.

Войната в Украйна обаче промени обстановката - Европейски Съюз разбра какъв брой бързо една страна може да остане без връзки, в случай че разчита на трети страни, и планът бе интензивен. Резервна сателитна мрежа значи, че даже при война или бедствия ще има постоянно авариен информационен канал.

Той ще коства към 6 милиарда евро, като Европейски Съюз има намерение да влага в него единствено 2,4 милиарда от тях. Останалите се чакат от частни компании и Европейската галактическа организация.

" IRIS2 ще обезпечи суверенитета и автономията на Съюза, гарантирайки по-малка взаимозависимост от трети страни ", настояват от Екологичен потенциал в изказване.

Европейски Съюз ще се стреми и да окуражава нов бизнес - задачата е 30% от инфраструктурата да бъде построена от европейски стартъпи.

Сателитната група ще бъде в ниска околоземна орбита, и ще добави съществуващата система за навигация Galileo и мрежата за наблюдаване на планетата Copernicus, които работят от десетилетия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР