Европейският съюз ще се присъедини към страните от Г-7, за

...
Европейският съюз ще се присъедини към страните от Г-7, за
Коментари Харесай

ЕС ще наложи таван на цените на руския петрол

Европейският съюз ще се причисли към страните от Г-7, с цел да наложи таван на цената на съветския петрол от 60 $ за барел, съобщи през днешния ден полският дипломат в блока. Решението е взето три дни преди ембаргото на Европейски Съюз върху вноса по море.

Полша отсрочи одобряването на приемането на проекта, до момента в който настояваше за по-нисък ценови таван и нови строги наказания, с цел да накаже Русия за войната ѝ против Украйна и да лиши военните ѝ сили от средства.

" Можем публично да се съгласим с решението ", съобщи посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садос, като изясни, че полските сътрудници от Европейски Съюз са се съгласили да продължат с нов, девети кръг от наказания против Русия.

" Работим по идващия пакет от наказания, който ще бъде мъчителен и безценен за Русия ", сподели Садос пред кореспонденти.

Председателството на Европейския съюз, което сега се държи от Чешката република, удостовери, че посланиците на страните членки са постигнали единодушие за ограничение на цените и че решението ще влезе в действие след публикуването му в формалния вестник на Европейски Съюз този уикенд.

Болезнено и скъпо

Ограничаването на цените на нефта ще се ползва дружно със възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт, която влиза в действие в понеделник. Държавите-членки се надяват, че това ще бъде най-опустошителният удар против промишлеността, която зарежда съветската военна машина на президента Владимир Путин.

Полският делегат съобщи пред кореспонденти, че Варшава е уверена, че Европейският съюз е взел под внимание предложенията на Полша и балтийските страни за нов, непоколебим девети кръг от наказания.

Той не сподели кои от концепциите могат да бъдат включени в пакета, който Европейската комисия изготвя, само че в документа, който беше публикуван за разискване предишния месец, се призоваваше „ Газпромбанк ”, която улеснява заплащанията за съветския експорт на сила, да бъде изключена от интернационалната система за разплащания SWIFT.

В него се предлага и възбрана за експорт на необятен кръг потребителски технологии, които биха могли да бъдат употребявани от руснаците, както и възбрана за импорт на съветски диаманти.

Наложеното петролно ембарго ще попречи на доставките на съветски недопечен нефт с танкери за Европейски Съюз, който съставлява две трети от вноса, а останалата част идва по тръбопроводи.

Енергийни специалисти като Фук-Вин Нгуен от мозъчния концерн Институт Делорс пресмятат, че Русия е спечелила 67 милиарда евро (71 милиарда долара) от продажбата на петрол на клиенти от Европейски Съюз след нахлуването си в Украйна през февруари.

Само тази сума е по-голяма от съветския бюджет за защита от 60 милиарда евро от преди войната и е по-малка от финансовата и военната помощ, изхарчена от страните от Европейски Съюз в поддръжка на прозападното държавно управление в Киев.

От понеделник, 5 декември, на танкерите към този момент няма да бъде позволено да внасят съветски недопечен нефт в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на глобите посредством продажба отвън Европейски Съюз.

Китай и Индия, да вземем за пример, към момента ще могат да внасят съветски нефт, само че според оферти проект на европейските застрахователи ще бъде неразрешено да покриват разноски на танкери, които транспортират петрол, търгуван на цени над 60 $.

Съгласно европейския проект, който ще бъде координиран със Съединени американски щати, Г-7 и други западни съдружници, в случай че пазарната цена на съветския петрол падне под 60 $, тогава таванът ще бъде намаляван, до момента в който не стане с 5% по-нисък от пазарния.

Нивото на тавана

Цената на Urals Crude, главният вид, продаван от Русия, е нестабилна, само че се търгуваше на равнища от към 65 $ за барел, до момента в който посланиците на Европейски Съюз обсъждаха, равнището на ограничаването.

Полша, която е мощен покровител на съседката си Украйна в борбата против силите на Кремъл, по-рано настояваше за по-ниска сума, която, съгласно известията, се доближаваше до 30 $ за барел, само че Садос съобщи, че се чака пазарната цена да се увеличи и че 60 $ в този момент е рационална насочна точка.

Москва предизвести по-рано, че няма да изнася петрол за страни, които съблюдават ценовия таван.

Миналата седмица Путин съобщи, че всеки опит на Запада да ограничи цената на съветския нефт ще има " тежки последствия " за международните пазари.

" Няма да разясняваме, до момента в който тази вест... не бъде оповестена публично ", съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков. " Очакваме публично известие. "

След като Германия и Полша взеха решение да спрат доставките по водопровод до края на годината, съветският експорт за съюза ще бъде понижен с повече от 90%, настояват европейците.

За Фук-Вин Нгуен препоръчаният инструмент повдига доста въпроси.

" Таван на цените на петрола не е имало в никакъв случай. Намираме се в цялостна неопределеност ", сподели той, като акцентира, че реакцията на страните производителки от ОПЕК или на огромните купувачи като Индия или Китай ще бъде от решаващо значение.

Според анализатора един таван - даже и при висока цена, би изпратил " мощен политически сигнал " на Путин, защото, един път въведен, този механизъм може да бъде затегнат.

Министрите на петрола от групата на производителите на нефт ОПЕК+ ще се срещнат в неделя във Виена.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР