Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на

...
Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на
Коментари Харесай

ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, Грузия и Молдова в размер на няколко десетки милиона евро, заяви Дойче веле. Средствата се отпускат посредством новия инструмент на Европейски Съюз за запазване на мира European Peace Facility (EPF). Решението е взето от Съвета на Европейски Съюз през днешния ден, 2 декември.

В рамките на тригодишен интервал въоръжените сили на Украйна ще получат 31 милиона евро, на Грузия - 12.75 милиона, на Молдова - 7 милиона евро.

В изказване на пресофиса на Европейски Съюз се показва, че задачата на финансовата помощ е да се укрепят отбранителните качества на трите страни и вътрешната им непоклатимост . Брюксел се надява също по този начин да подкрепи подобряването на оперативната съгласуемост на армиите на Украйна, Грузия и Молдова със страните от общността и да спомага за по-активното им присъединяване в задачи и интервенции в границите на Общата политика по сигурност и защита на Европейски Съюз.
 Западът и Русия си размениха нови остри реплики във връзка Украйна Обновена
Западът и Русия си размениха нови остри реплики във връзка Украйна

За Русия Украйна е " алена линия " и Западът да внимава за личните си страни

Помощта се дава с условие за съблюдаване на интернационалното право , по-конкретно в областта на човешките права и филантропичните въпроси. Тя не планува доставки на летални оръжия.

Същевременно Европейски Съюз ще окаже поддръжка на въоръжените сили на трите източноевропейски страни за разширение на техните благоприятни условия за " даване на помощ на цивилен лица по време на рецесии или изключителни обстановки ". На Украйна ще бъде предоставено здравна екипировка, в това число полеви лечебни заведения, инженерно и логистично съоръжение. Грузинската войска ще получи здравно и инженерно съоръжение. Молдова ще бъде подкрепена с техника за неутрализиране и утилизиране на муниции.
 Украйна, Грузия и Молдова обявиха блян към участие в Европейски Съюз
Украйна, Грузия и Молдова обявиха блян към участие в Европейски Съюз

Президентите на трите страни подписаха декларация в Батуми…

Европейски Съюз утвърди механизма European Peace Facility през март тази година. С този финансов инструмент се цели запазване на мира, попречване на спорове, подсилване на интернационалната сигурност.

В Европейския съюз се разисква и опцията за основаване на военна образователна задача за реформиране на професионалното военно обучение . Един от разновидностите планува образуване на професионална подготовка с инструктори от Европейски Съюз за офицерския състав на участващите в механизма страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР