Европейският съюз ще обсъди днес по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус, ...

Европейският съюз ще обсъди днес по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус,

ЕС готви санкции срещу Беларус

Европейският съюз ще разиска през днешния ден по-нататъшни стопански наказания против Беларус, в това число против авиолиниите на страната, с цел да увеличи натиска върху държавния глава Александър Лукашенко, който упреква в подкрепяне на незаконни мигранти да влязат в Полша и балтийските републики, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Затягането на глобите ще е след обхватните ограничения, наложени през юни на беларуската стопанска система, поради разправата на Лукашенко с митингите след противоречивото му преизбиране през август 2020 година. Протестиращите декларират, че изборите са били фалшифицирани, което президентът отрича. Много страни в Европейски съюз към този момент упрекват Лукашенко и в поощряване на незаконни мигранти, доста от които идват от Ирак, Иран и Африка, да влязат в общността през беларуска територия, като ответна мярка за "хибридната война ", която съгласно тях цели дестабилизиране на блока.

Трябва да въведем по-строги наказания...Това значи да наложим наказания на така наречен туристически компании, които провеждат полети. Това сподели латвийският външен министър Едгарс Ринкевич при идването си за среща с сътрудниците му от Европейски съюз в Люксембург. Смятам, че би трябвало да санкционираме напълно "Белавиа ", тъй че да не може да получава никаква поддръжка, сподели Ринкевич, визирайки беларуския народен авиопревозвач. Въпреки че на "Белавиа " към този момент е неразрешено да лети над въздушното пространство на Европейски съюз, тя към момента наема самолети от страни членки на общността, по-особено от Ирландия. От август насам, Полша, Литва и Латвия оповестяват за повишаване на броя на незаконно пресичащите границата от беларуска територия. Те упрекват Минск, че транспортира по въздух мигранти от чужбина и ги насочва към територията на Европейски съюз.

Лукашенко отрича обвиняванията и упреква Запада за, съгласно него, надвисналата филантропична злополука тази зима, откакто замръзващи мигранти бяха изоставени на беларуско-полската граница. Германия, най-огромната членка на Европейски съюз, Австрия и първият посланик на Европейски съюз Жозеп Борел, изразиха през днешния ден поддръжка за по-нататъшни наказания. Ирландия изглеждаше по-предпазлива към незабавна възбрана "Белавиа " да наема самолети, поради юридическите отговорности, свързани със съществуващите контракти, въпреки че външният министър Саймън Ковини сподели, че е отворен към това отсега нататък да няма повече покупко-продажби. Макар Ирландия да желае да увеличи глобите и натиска върху беларуския режим, би трябвало също да се уверим, че това е осъществимо и изпълнимо, сподели Ковини пред публицисти в Люксембург.

Източник: skandal.bg