Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си ...

ЕС настоява производителите на ваксини да спазват сроковете


Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като партньорите Pfizer/BioNTech предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното. Още по темата

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу COVID-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

"Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Facebook.

Премиерът обяви, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на AstraZeneca и каза, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу Pfizer/BioNTech, за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Източник: investor.bg