Европейският съюз се съгласи да плати по-висока цена за новите

...
Европейският съюз се съгласи да плати по-висока цена за новите
Коментари Харесай

Защо Европейският съюз плаща повече за новите ваксини срещу COVID?

Европейският съюз се съгласи да заплати по-висока цена за новите поръчки на ваксини против КОВИД-19, тъй като изисква отсреща те да дават отговор на по-завишени условия. Това обявиха европейски представители в миг, когато Евросъюзът пробва да подсигурява снабдяването с ваксини след мъчно начало на имунизационната си акция.

Увеличената цена е по-ниска от тази, която Съединени американски щати са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли.

В неделя в. " Файненшъл таймс " заяви, че Европейски Съюз се е съгласил да заплати на " Пфайзер " и " Бионтех " по 19,5 евро на доза по контракт от май за поръчката на общо 1,8 милиарда ваксини; при първите два контракта, които бяха за общо 600 милиона дози, цената беше по-ниска, по 15,5 евро на ваксина.

Цената за доза на " Модерна " се покачва на 25,5 $ при общ размер на поръчката от 300 млн. ваксини, показва вестникът. При първата договорка сред двете страни, която беше за 160 млн. дози, една ваксина струваше по 22,6 $.

Европейският народен представител Тициана Бегин, представител на ръководещото в Италия Движение " Пет звезди ", дефинира споразуменията като обир.

" Това е необяснимо ", сподели тя.

Цената на " Модерна " към момента се движи на най-ниското равнище от заложения от компанията ценови диапазон от 25 - 37 $, само че " Пфайзер " и " Бионтех " бяха споделили, че цените им ще бъдат по-ниски при по-големи размери на поръчките.

Други считат, че има основателни аргументи цените да бъдат по-високи и че събитията са се трансформирали от времето, когато са били сключвани първите покупко-продажби с лекарствените производители.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон съобщи през вчерашния ден пред " Радио Франс ентарнасионал ", че цените, които евентуално ще са по-високи, към момента се договарят и се дължат на по-строгите клаузи за вирусните вариации, производството и доставката.

Добре информиран европейски представител съобщи, че цената на имунизациите на лекарствените производители се е нараснала, откогато са се появили данните за успеваемостта им и за позитивното влияние, което са имали за подпомагането на икономическото възобновяване от породената от пандемията криза.

" Тук се съчетаха няколко фактора ", сподели поискалият анонимност източник.

Пазарене от по-силни позиции

Всички употребявани в Европа ваксини оказаха ползотворно въздействие, само че използването на тези на " АстраЗенека " и " Джонсън и Джонсън " беше подложена на ограничавания в Европейски Съюз заради опасения, че в редки случаи могат да причинят формиране на тромби.

Тези два производителя на ваксини бяха придружени и от проблеми с доставките, което в тази ситуация с " АстраЗенека " докара до правосъдни искания на Евросъюза.

Макар и в този момент " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна " да могат да договарят от по-силни позиции, евентуално индустриалната и доставъчната цена на имунизациите ще се повишат поради по-завишените условия на Европейски Съюз.

Говорител на " Пфайзер " отхвърли да разяснява европейските цени, само че сподели, че най-новият контракт с Евросъюза се разграничава от първичните, в това число по въпросите на производството и доставките. " Модерна " не отговори на запитването за коментар.

Европейската комисия, която координира договарянията с производителите на ваксини дружно с представителите на държавните управления от Европейски Съюз, отхвърли да приказва за материала с претекст клаузи за конфиденциалност.

По-рано тази година депутати, медии и анализатори разкритикуваха съюза, че е платил прекомерно малко за първите доставки, което съгласно тях е асъдействало за първичните забавяния във имунизацията.

" Лесно е да критикуваш Европейски Съюз, че харчи малко и със забавяне или че харчи прекомерно доста ", сподели Джована Де Майо, анализатор в американския мозъчен концерн Институт " Брукингс ".

" Реалността е много по-сложна и може би е вярно да бъде обещано преимущество на достъпността на имунизациите пред цената, предвид на темповете, с които се популяризира разновидността Делта ", добави тя, визирайки по-заразния вид, който за пръв път беше открит в Индия.

На 23 юли Вашингтон купи нови 200 млн. ваксини на цена от 24 $ за доза, заяви компанията, което е повече спрямо платените от Съединени американски щати 19,5 $ за първата партида от 300 млн. ваксини.

" Пфайзер " съобщи, че по-високата цена за Щатите се дължи на вложенията, които са нужни за производството, пакетирането и доставката на новите формули на имунизацията, както и на спомагателните разноски за производството на по-малки опаковки, подобаващи за предпазване и потребление да вземем за пример в педиатрични кабинети.

Произведено в Европейски Съюз

Когато през май Евросъюзът контракти третото си съглашение за доставки с " Пфайзер " за минимум 1,8 милиарда ваксини, Европейска комисия съобщи, че в новия контракт е записано условие имунизациите да бъдат създавани в Европейски Съюз, а главните съставки за изработката им да бъдат още веднъж от района.

При първите две покупко-продажби Европейски Съюз изискваше единствено имунизациите да бъдат създавани на негова територия, без съставките.

Съсредоточаването на производството в Европа може да спомага за гарантиране на непрекъснатите доставки, в този момент, когато към този момент има добре построени индустриални мощности и на производителите не е нужна чак толкоз огромна независимост за маневриране. Но това евентуално ще се отрази и на цената в посока нагоре.

Европейска комисия добави, че договорът планува " обезпечени доставки за Европейски Съюз още от началото на 2022 година ", до момента в който в първия договор от " Пфайзер " се изискваше само " да постави оптимални старания в рационални граници " да достави авансово контрактуваните количества в избраните крайни периоди.

Компанията " Пфайзер " към този момент съблюдава уговорките си и е доставила малко повече от авансово плануваното за първото тримесечие на годината.

Друга забележителна смяна спрямо първите контракти е появяването на разновидности и опасенията, че имунизациите може да не бъдат ефикасни против тях.

Европейски представители обявиха, че държавните управления може да откажат да купуват дози, които не защищават от другите разновидности на ковид, а от фирмите ще се чака бързо да приспособяват имунизациите си, разноските за което може да са високи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР