Европейският съюз се присъедини към Истанбулската конвенция. Европейският съвет, представляващ

...
Европейският съюз се присъедини към Истанбулската конвенция. Европейският съвет, представляващ
Коментари Харесай

ЕС се присъедини към Истанбулската конвенция

Европейският съюз се причисли към Истанбулската спогодба. Европейският съвет, представляващ 27-те страни от Европейски Съюз, съобщи, че е дал окончателното утвърждение, належащо за присъединението към конвенцията, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Истанбулската спогодба беше основана през 2011 година от Съвета на Европа – интернационална институция за правата на индивида, и влезе в действие през 2014 година

Въпреки че Европейски Съюз подписа конвенцията още през 2017 година и възнамеряваше да се причисли към нея, тази стъпка беше отсрочена, защото не всички от 27-те му държави-членки я ратифицираха.

България, Чешката република, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не са го създали, а Полша, която я ратифицира, уведоми за желанието си да се отдръпна.

Много от тези страни възразяват против потреблението на думата „ джендър “ в Истанбулската спогодба, както и против просветителните стратегии, включващи нестереотипни функции на половете. Някои настояват също, че тя предизвиква противозаконната миграция.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че присъединението на Европейски Съюз към конвенцията е „ мощен сигнал “ за решимостта на блока да предотвратява и санкционира насилието против дами.

 

Етикети: ЕСИстанбулсаконвенция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР