Европейският съюз съобщи в четвъртък, че планира да наложи на

...
Европейският съюз съобщи в четвъртък, че планира да наложи на
Коментари Харесай

ЕС планира десети пакет санкции срещу Русия преди годишнината от началото на войната

Европейският съюз заяви в четвъртък, че възнамерява да наложи на Русия нов пакет от наказателни наказания. Той ще бъде десетият от началото на непровокираната ѝ война в Украйна преди съвсем една година.

Новината пристигна по време на визитата на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и екип от 15 комисари дойдоха в Киев. В петък следва среща на върха с украинските управляващи, на която ще бъде разисквана кандидатурата на Украйна за участие в Европейския съюз (ЕС).

По време на взаимна конференция Фон дер Лайен сподели, че глобите са висока цена за Москва, като я " връщат с едно потомство обратно ". По думите на председателката единствено от рестриктивните мерки на цените на петрола в Европейски Съюз Русия губи към 160 млн. евро (176 млн. долара) на ден.

Зеленски сподели, че Киев се надява акцията на блока за наказания още веднъж да набере скорост, откакто в последно време наподобява, че " леко се е забавила ". Фон дер Лайен отговори, че Европейски Съюз " ще вкара дружно с нашите сътрудници от Г-7 в допълнение ограничаване на цените на съветските петролни артикули и до 24 февруари - тъкмо една година от началото на нашествието - се стреми да вкара 10-ия пакет от наказания ".

Фон дер Лайен също по този начин похвали украинското държавно управление, че е подхванало бързи дейности против корупцията. Това е едно от главните условия, сложени от Брюксел като наложителни по пътя на Киев към вероятно участие в Европейски Съюз.

През юни Украйна получи статут на претендент за участие в 27-членния блок и Зеленски даде обещание да се оправи с вкоренената корупция, която отслабва успеваемостта на държавните институции.

По-късно на 2 февруари Зеленски сподели, че Украйна заслужава да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през тази година. По негови думи по-нататъшната интеграция с блока ще въодушеви украинците и ще им даде " мотивация " да се борят против съветските войски.

Посещението на Фон дер Лайен идва ден откакто антикорупционни сътрудници нахлуха в домовете на няколко високопоставени чиновници при втора инспекция в границите на една седмица.

" Вашата решителност да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща ", сподели Фон дер Лайен. " Успокоява ме фактът, че вашите антикорупционни органи са нащрек и дейно разкриват случаи на корупция... Приветствам ви и за това, че реагирате толкоз бързо на политическо равнище, с цел да се уверите, че битката с корупцията дава осезаеми резултати и се ускорява още повече ", добави тя.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и комисарят по разширението Оливер Вархелий са измежду членовете на делегацията.

" Пристигнах в Киев, с цел да предам най-силното обръщение на Европейски Съюз за поддръжка на всички украинци, които пазят страната си ", написа Борел в Туитър и добави: " От началото на войната с Русия помощта на Европейски Съюз доближи 50 милиарда евро [55 милиарда долара]. Европа застана единна с Украйна от първия ден. И към момента е с вас, с цел да успехите и да се възстановите ".

" Срещата ще бъде опция за продан на отзиви по многочислените области на съдействие сред Европейски Съюз и Украйна ", се споделя в изказване на комисията, която назовава събитието " мощен знак " на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна " в лицето на непровокираната и неоправдана експанзия на Русия ".

Украинският министър-председател Денис Шмигал назова срещите " две извънредно значими събития " за европейската интеграция на Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще дойде за срещата на върха в петък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР