Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от

...
Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от
Коментари Харесай

NYT: Кървавите диаманти на Русия

Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна приканиха диамантите от Русия да бъдат избрани като " кървави диаманти " поради обстановката в Украйна, написа изданието New York Times.

Русия печели милиарди долари от търговията с тях. " Постъпленията от този рандеман облагодетелстват тази страна, която води преднамерена, непровокирана и неоправдана война ", цитира изданието чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати пред ръководителя на Кимбърлийския развой, който се занимава с въпроса за " диаманти, идващи от страни във въоръжен спор ".

Според вестника някои страни към този момент са забранили вноса на съветски необработени диаманти, само че диаманти от Русия към момента се намират на Запад.



По-голямата част от диамантите се изпращат за обработка в чужбина. По-специално в Индия, която не наложи възбрана на съветските минерали. Твърди се, че след обработката маркировката се трансформира и камъните се отбелязват като такива с индийски генезис .

От пресслужбата на съветското Министерство на финансите оповестяват за вестника, че приходите от продажбата на диаманти са употребявани за строителство на пътища, учебни заведения и лечебни заведения. Извършват се и заплащания към институционални и частни вложители. Също по този начин в писмото си организацията назовава " политическа измама " опитите на западните държавни управления да дадат на съветските диаманти статут на " кървави диаманти ".

Въпросът за присъждането на статут на " кървави диаманти " на съветските диаманти беше издигнат още на срещата на Кимбърлийския развой през юни. След това обаче решението, което съгласно разпоредбите на организацията би трябвало да е единомислещо, беше блокирано от Русия, Беларус и Китай.

Източник: New York Times / News.bg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР