Европейският съюз разкри нов цифров данък, който ще засегне американските

...
Европейският съюз разкри нов цифров данък, който ще засегне американските
Коментари Харесай

ЕС удря технологичните гиганти с нов данък

Европейският съюз разкри нов " дигитален налог ", който ще засегне американските компании, оповестява Агенция Франс Прес.

Агенцията разяснява, че предлагането ще усили главоболието на " Facebook " след разкрития, че аналитична компания непозволено е употребила данните на 50 милиона души в обществената мрежа, което шокира света.

Новите правила би трябвало да подсигуряват, че цифровата стопанска активност се полза в Европейски Съюз с налог по обективен и благоприятстващ растежа метод.

В момента настоящите данъчни правила не са замислени по този начин, че да обгръщат сдружения, които са световни, виртуални или имат малко или никакво физическо наличие. Днес 9 от 20-те водещи сдружения по пазарна капитализация в света са цифрови спрямо 1 от 20 преди 10 години. Към момента в Европейски Съюз междинната ефикасна данъчна ставка за цифровите сдружения е на половина по-малка от тази за обичайна стопанска система.

Печалбите, осъществени от доходоносни действия, като да вземем за пример продажбата на генерирани от потребителите данни и наличие, не се обгръщат от настоящите данъчни правила.

Комисията направи две законодателни оферти, които ще доведат до по-справедливо данъчно облагане на цифровите действия в Европейски Съюз:

Първата самодейност има за цел да реформира разпоредбите за корпоративно данъчно облагане, тъй че облагите да се регистрират и таксуват с налог там, където предприятията имат доста взаимоотношение с потребителите чрез цифрови канали. Това е пожеланото дълготрайно решение на Европейска комисия.

Второто предложение е в отговор на апела на няколко страни членки за краткотраен налог, който да обгръща главните цифрови действия, които понастоящем общо взето не се таксуват с налог в Европейски Съюз.

Този пакет показва съгласувания метод на Европейски Съюз към основаване на система за облагане на цифровите действия, който е в поддръжка на цифровия обединен пазар и ще послужи за гръбнак на интернационалните разисквания, ориентирани към световно разрешаване на въпроса.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи, че " нашите правила датират отпреди съществуването на интернет и не разрешават на страните членки да таксуват с налог цифровите сдружения, които реализират активност в Европа, в случай че тяхното физическо наличие тук е едва или никакво ".

Първото предложение е обща промяна на разпоредбите на Европейски Съюз за корпоративно данъчно облагане на цифровите действия. Това предложение ще разреши на страните членки да таксуват с налог облагите, осъществени на тяхна територия, даже и обещано сдружение да няма физическо наличие там. Новите правила ще подсигуряват, че онлайн предприятията способстват за обществените финанси в същата степен като обичайните предприятия " от тухли и хоросан ".

Ще се смята, че една цифрова платформа разполага с облагаемо " цифрово наличие " или виртуално място на стопанска активност в дадена страна членка, в случай че извършва един от следните критерии:

- годишните ѝ доходи в дадената страна членка надвишават предел от 7 милиона евро,

- в дадената страна членка през дадена данъчна година има повече от 100 000 консуматори,

- през дадена данъчна година сред сдружението и бизнес потребителите са подписани повече от 3000 настоятелен контракта за цифрови услуги.

Новите правила ще трансформират и метода, по който облагите се отнасят към страните членки, тъй че по-добре да се отрази основаването на стойност онлайн: да вземем за пример според от това къде се намира потребителят все още на потреблението.

В същността си новата система обезпечава действителна връзка сред мястото на осъществяване на цифровата облага и мястото, където тя се полза с налог. Впоследствие мярката би могла да бъде включена в обсега на общата консолидирана основа за облагане с корпоративен налог (ОКООКД) — към този момент препоръчаната самодейност на Комисията за третиране на облагата на огромни мултинационални групи от предприятия по метод, който отразява по-добре къде се основава цената.

Второто предложение е краткотраен налог върху някои доходи от цифрови действия.

Този краткотраен налог подсигурява, че дейностите, които сега не се таксуват дейно, ще стартират да генерират неотложно доходи за страните членки. Той ще помогне също по този начин да се избегне възможна разнородна комбинация от едностранни ограничения за облагане на цифровите действия в някои страни членки, която би могла да навреди на нашия обединен пазар.

За разлика от общата промяна на Европейски Съюз на съответните правила за данъчно облагане, този индиректен налог ще се ползва за приходите от някои цифрови действия, които въобще не се таксуват с налог според настоящата данъчна уредба. Тази система ще се ползва единствено като краткотрайна мярка — до привеждане в деяние на комплексната промяна — и разполага с вградени механизми за понижаване на опциите за двойно данъчно облагане.

Данъкът ще се ползва за приходите от действия, в които главната роля за основаване на стойност играят потребителите и които са най-трудни за обгръщане от настоящите данъчни правила, като да вземем за пример доходи:

- получени от продажбата на онлайн пространство за реклама,

- получени от цифрови посреднически действия, които разрешават на потребителите да си взаимодействат с други консуматори и могат да улеснят продажбата на артикули и услуги посред им,

- получени от продажбата на данни, генерирани от предоставена от потребителите информация.

Приходите от налога ще се събират от страната членка, в която се намират потребителите, а данъкът ще се ползва единствено за сдружения, чиито общи доходи от целия свят са 750 милиона евро и чиито доходи в границите на Европейски Съюз са 50 милиона евро. Това ще помогне да се подсигурява, че по-малките нововъзникващи и разрастващи се предприятия няма да понесат тежест. Ако данъкът се ползва при ставка в размер на 3 %, се чака приходите за страните членки да възлязат на 5 милиарда евро годишно.

Законодателните оферти ще бъдат предадени за приемане на Съвета и за консултация — на Европейския парламент. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР