Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на

...
Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на
Коментари Харесай

ЕС разчита на ръст на доставките на газ от Каспийския регион до 25 млрд. куб м до 10 години


Европейският съюз разчита на нарастване през идващите 10 години на доставките на газ за Европа от Каспийския район до 20-25 милиарда куб м, сподели комисарят по бюджет и човешки запаси в Европейската комисия Гюнтер Йотингер на конференция в Баку в сряда.
„ Нашата обща цел е през идващите 10 години доставките на газ от района на Каспийско море (по „ Южен газов кулоар “) да се усилят най-малко два пъти – до 20 милиарда куб метра годишно и даже до 25 милиарда куб метра годишно “, сподели Йотингер.

Той означи, че Европейският съюз е оптимист във връзка строителството на Трансадритаическия газопровод и чака този развой да завърши през 2019 – 2020 година

„ Предвид проектите за отвод от въглищата (в Европа), през идващите десетилетия търсенето на природен газ ще се усили. Сега интензивно се употребяват газовите ресурси от Нидерландия, само че те понижават и Европа ще се нуждае от повече импорт на газ. Каспийският район е нов маршрут и нов източник на газ “, сподели още Йотингер. Той означи също по този начин, че географията на страните, купувачи на азербайджански газ в границите на плана „ Южен газов кулоар “ също се уголемява.

„ Азербайджан и SOCAR са стратегически сътрудници на Европейски Съюз. Нашето съдействие ще продължи и след цялостното въвеждане в употреба на „ Южен газов кулоар “. По плана има договореност за уголемение и към други страни “, сподели Йотингер.

Проектът „ Южен газов кулоар “ планува основаване на газова тръбопроводна инфраструктура за превозване на газ за Европа през Турция на азербайджански газ, добиван в границите на втория стадий от създаването на газокондензатното находище „ Шах Дениз “. Основни съставни елементи на плана е разширението на плана за находището, разширението на Южно-Кавказкия газопровод (Баку-Грузия-границата с Турция), строителството на Трансанадолския (TANAP) газопровод от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP), който съединява Гърция, Албания и южната част на Италия през Адриатическо море.

Общата стойност на плана е 40 милиарда $.

Първите доставки на азербайджански газ за Европа се чакат при започване на 2020 година и ще са в размер от 10 милиарда куб м газ годишно. Освен това 6 милиарда куб м от азербаджанския газ ще се доставя до западните райони на Турция. Доставките за турция започнаха през лятото на 2018 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР