Европейският съюз призова САЩ да разреши износа на милиони дози

Европейският съюз призова САЩ да разреши износа на милиони дози ...

ЕС се обръща към САЩ в търсене на ваксините на AstraZeneca


Европейският съюз призова САЩ да разреши износа на милиони дози от ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус за Европа на фона на неуспешните опити на Брюксел да се справи с недостига на медикаменти.

Европейската комисия планира да повдигне въпроса по време на предстоящи трансатлантически разговори, чиято цел е да се стимулира сътрудничеството в борбата с коронавируса, съобщиха представители на блока, цитирани от Financial Times.

ЕС също така иска Вашингтон да гарантира свободния поток на доставки от ключови съставки за ваксини, необходими за производството ѝ в Европа, в ключително и за иРНК ваксините.

Желанието за достъп до американското производство става факт на фона на опитите на AstraZeneca да изпълни целите за доставка за ЕС на медикамента за първото тримесечие, които вече бяха намалени заради производствени проблеми в блока.

AstraZeneca също така съобщи, че планира да пренасочи половината от международните си доставки за второто тримесечие към ЕС.Още по темата

От ЕК казаха за Financial Times, че се надяват Брюксел и Вашингтон да работят заедно за изпълнението на договорните задължения на производителя към ЕС.

Решението на ЕК става факт, след като по-рано тази седмица стана ясно, че Рим и Брюксел са блокирали доставки на ваксината на AstraZeneca за Австралия. Това повиши напрежението и увеличи притесненията за складиране на ваксини.

ЕС с все по-голяма спешност се опитва да ускори ваксинационната си програма, която изостава от тези в САЩ и Великобритания.

От AstraZeneca са отказали да коментират за Financial Times опитите на ЕС да получи достъп до американското производство.

В петък американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен са обсъдили сътрудничеството в борбата с пандемията в петък. САЩ и ЕС са големи производители на ваксини и имат „голям интерес“ да работят заедно за доброто функциониране на световната верига на доставки, казаха от комисията след разговора.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон има задачата да работи с американския координатор за борбата с коронавируса Джефри Зинтс по въпросите с доставките на ваксини. Европейски представители изразяват надежда, че по-кооперативните трансатлантически отношения след идването на Байдън на власт ще помогнат за усилията.

От AstraZeneca посочват, че ще изпълнят целта си от 40 млн. дози за ЕС до края на първото тримесечие – обем, който бе намален след първоначален ангажимент за 100 млн. дози до края на март.

Компанията също така заяви, че ще трябва да осигури 90 млн. дози за ЕС през второто тримесечие от страни извън блока, но не уточнява откъде ще дойдат обемите.

От Белия дом посочват, че възнамеряват ваксините, произведени в САЩ, да бъдат използвани за задоволяване на местните нужди от препарат първо, като това е уредено с изпълнителна заповед на бившия държавен глава Доналд Тръмп от декември.

И макар Вашингтон да е поръчал 300 млн. дози от ваксината на AstraZeneca в момента няма как да ги използва, тъй като тя все още не е одобрена от американските регулатори.

ЕС зависи от САЩ за доставката на липидни наночастици, които са от ключово значение за производството на ваксините с технологията на иРНК, използвана и за препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna

„САЩ и ЕС зависят един на друг за ключови компоненти в производствения процес и сътрудничеството ще остане изключително важно“, посочва неназован представител на Белия дом.

Източник: investor.bg