Европейският съюз приключи първото тримесечие на ваксинационните кампании, без да

...
Европейският съюз приключи първото тримесечие на ваксинационните кампании, без да
Коментари Харесай

El Pais: Ваксинационната кампания на ЕС не изпълни нито една от целите си

Европейският съюз завърши първото тримесечие на имунизационните акции, без да извърши нито една от задачите, които си беше сложил, разясняват в редакцията на испанския народен всекидневник El Pais в своя публикация, показана от организация Фокус.
Брюксел се надяваше до 31 март да бъдат имунизирани 80% от популацията на Общността на възраст над 80 година и 80% от здравния личен състав. Но и в двата случая той е надалеч от задачата – едвам 27 на 100 от най-възрастното население на Стария континент и по-малко от половината медици са ваксинирани против . Европейски Съюз също не съумя да извърши планувания график за систематизиране на дозите, макар че в този случай това се дължи на проблемите в доставките на AstraZeneca, която даде 70 милиона дози по-малко от обещаното. Брюксел се надява да възобнови акциите този април и да доближи задачата от 70% от имунизираното възрастно население до края на лятото.
 Медицински експерт: Не ходете в горещи страни и високо в планината незабавно след прекаран COVID-19 Медицински експерт: Не ходете в горещи страни и високо в планината незабавно след прекаран COVID-19
Полетите до горещи страни са неразрешени за хора, прекарали коронавирусна зараза, защото сърдечно-съдовата система страда от висока т...
Данните от Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ECDC) демонстрират, че единствено 27% от популацията над 80 години е получило двете дози, нужни за реализиране на имунитет. Според ECDC единствено четири от 27-те страни-членки на Общността са надхвърлили прага от 80% (Финландия, Ирландия, Малта и Швеция), а други две (Дания и Португалия) са на ръба да го създадат. В Испания, която не е предоставила данни на ECDC, единствено една трета от популацията на възраст над 80 години е получило и двете дози, а 70% са получили най-малко една.
Що се отнася до здравния бранш, ECDC разполага с малко данни, защото единствено 13 страни са подали информация. Тези данни демонстрират, че 47% от здравния личен състав към този момент е имунизиран и към 61% са получили първата доза.
Бавният старт на имунизационните акции провокира угриженост в множеството държави-членки, изключително предвид на ускорените темпове в други елементи на планетата, по-специално в Съединени американски щати и Обединеното кралство, където надлежно 50% и 7,8% от популацията към този момент са получили и двете дози от имунизацията. В Европейски Съюз тази цифра остава към 6% в края на първото тримесечие.
„ До края на тази седмица 107 милиона дози ще са достигнали до държавите-членки ", разгласи заместник-говорителят на Европейската комисия Дана Спинант. Цифрата е надалеч от в началото плануваните над 160 милиона дози, макар обстоятелството, че BioNTech и Moderna, две от фармацевтичните компании, наети от Комисията, са изпълнили обещаните доставки, надлежно с 67,5 и 9,8 милиона. AstraZeneca, въпреки това, е доставила 29,7 милиона, надалеч от предстоящите близо 100 милиона.
 ЕМА проверява 62 случая на тромбоза в света ЕМА проверява 62 случая на тромбоза в света
Европейският регулаторен орган по медикаментите проверява 62 случая в света на рядко положение на съсирване на кръвта, което накара някои...
Към неналичието на задоволително ваксини се прибавят и съмненията на някои страни по отношение на използването на имунизацията на , която в няколко страни е лимитирана до избрани възрастови групи, макар обстоятелството, че Европейската организация по медикаментите (ЕМА) я дефинира като безвредна за всички възрасти. Комбинацията от проблеми към англо-шведската лаборатория най-сетне отдалечи Европейски Съюз надалеч от задачите, които си беше сложила при започване на имунизационните акции, почнали на 27 декември.
„ Разбира се, всички знаем, че можеше да върви доста по-бързо, в случай че всички фармацевтични компании бяха изпълнили договорите си “, оплака се ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен, като направи равносметка за първото тримесечие на акцията по време на европейската среща на върха предходната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР