Европейският съюз предприема важен ход за промяна. 71 години след

...
Европейският съюз предприема важен ход за промяна. 71 години след
Коментари Харесай

Денят на Европа: 71 г. по-късно ЕС мисли за бъдещето си

Европейският съюз подхваща значим ход за смяна. 71 години след подписването на декларацията, сложила началото на Европейския план, в Европарламента в Страсбург започва „ Конференция за бъдещето на Европа “, която ще продължи близо година.

Какви промени се чакат и кой ще взима решенията?

Евентуалното нарушение на досегашното статукво толкоз доста тревожи част от европейските институции, че единствено допреди 48 часа това събитие рискуваше да бъде анулирано.

Накратко – Европарламентът упорства жителите да имат доста по-голяма тежест при взимането на основни решения. Европейският съвет отново желае обособените страни да бъдат по-независими т.е. битка за власт, която вместо да я реформира, може да блокира Европа.

През април Европейска комисия пусна в деяние дигитален портал, в който всеки европеец може да предлага хрумвания за промени. Ключов въпрос остава по какъв начин ще се взимат решенията в Европа.

„ Европейските жители желаят ефикасни решения. Но, в случай че е наложително единогласие или пък продължава да съществува правото на несъгласие, по какъв начин Европейски Съюз може да взима ефикасни решения? “, споделя ръководителят на Европарламента Давид Сасоли.

Три години откакто е предложил концепцията за тази конференция, френският президент я откри през днешния ден, в миг на тестване за Съюза.

„ Разединихме се при започване на тази рецесия. Докато купувахме маски, до момента в който затваряхме границите си, даже за излизането от рецесията. Разединихме се във всеки случай, в който се оказвахме подвластни от някого “, сподели Еманюел Макрон.

В дебатите през идващите месеци ще вземат участие депутати от европейския и националните парламенти, както и жители, избрани с чоп.

През пролетта на идната година би трябвало да забележим кой е надвил в борбата за власт – дали въобще някой е чул мнението на европейските жители, дали Брюксел е запазил разпоредбите си, или пък дали националните ползи надвиват над общите за Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР