Европейският съюз предлага да ограничи цената на висококачествените руски рафинирани

...
Европейският съюз предлага да ограничи цената на висококачествените руски рафинирани
Коментари Харесай

ЕС обмисля таван на цената за руския дизел до $100 за барел

Европейският съюз предлага да ограничи цената на висококачествените съветски рафинирани горива за експорт, като дизел, до 100 $ за барел, съобщава " Блумбърг ".

Европейската комисия обмисля ценови таван, откакто Г-7 предложи диапазон, основан частично на съществуващия таван за съветския недопечен нефт.

Европейски Съюз е подготвен да забрани вноса на рафинирани съветски артикули от 5 февруари като част от напъните да глоби Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Съюзът и Г-7 желаят да наложат таван на цените на съветския експорт за трети страни, само че ценообразуването е изменчиво и несигурно. По-високата цена от 100 $ за барел ще се ползва за артикули като дизела, които се търгуват с надценка по отношение на суровия нефт. Ограничение от 45 $ за барел ще се ползва за горива като мазут. Тези числа подлежат на смяна по време на диалозите със страните членки.

Преговорите за тавана на цените се усложняват от усилията на Европейски Съюз да балансира две конкуриращи се цели - ограничение на съветските доходи и попречване на скокове на цените или дефицит на основни артикули на международния пазар. Европейски Съюз ще би трябвало единомислещо да реализира единодушие за равнищата на ценовия таван, които по-късно Г-7 ще би трябвало да утвърди.

Дипломатите от Европейски Съюз ще стартират да разискват въпроса в петък, като се чака разгорещените договаряния да продължат през идващите няколко дни, така като част от страните желаят да наложат по-строги ограничавания върху съветските приходи от експорт на нефт и да засилят по-широките наказания на Европейски Съюз против Москва.

Европейските чиновници са обезпокоени по-специално от дефицита на дизел след възбраната, а таванът на цените има за цел да подсигурява, че съветската суровина към момента може да се продава в други елементи на света.

Основните фючърси на дизела сега се търгуват на към 130 $ за барел в Северозападна Европа, съгласно данните на ICE Futures Europe.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР