Европейският съюз постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка –

...
Европейският съюз постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка –
Коментари Харесай

EС изключи и Сбербанк от SWIFT

Европейският съюз реализира съглашение да изключи най-голямата съветска банка – „СБЕРбанк“ (Sberbank), от интернационалната финансова система SWIFT в границите на шестия пакет от наказания против Москва.

„Този пакет от наказания включва тежки ограничения като изваждането от SWIFT на най-голямата съветска банка, „СБЕРбанк“, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. До този момент седем съветски финансови институции са лишени от достъп до SWIFT, платформата за интернационалните разплащания, позволяваща изпращане на платежни нареждания сред банките. Това са ВТБ, „Россия“, „Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Совкомбанк“ и ВИБ (ВЭБ).

СБЕРбанк работи в нормален режим и изключването й от SWIFT не трансформира обстановката с интернационалните заплащания, заяви през днешния ден пресслужбата на банката, представена от ТАСС. Уточнява се, че вътрешните интервенции в Русия не зависят от тази платежна система.

СБЕРбанк до момента не беше наранена от серията изключвания на банки от SWIFT, както и „Газпромбанк“. Причината е, че заплащанията за газ и петрол се вършат през тези банки, само че след указа на президента Путин от края на март за газ би трябвало да се заплаща единствено през специфични сметки в „Газпромбанк“.

Ние удряме редовно значими банки, които са от решаващо значение за съветската финансова система и способността на Путин да продължава унищожителната си война. Това ще ускори цялостната изолираност на съветския финансов бранш, акцентира при започване на месеца ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен при излагане на претекстовете за налагане на шестия пакет наказания.

Изключването от SWIFT се показва като „финансово нуклеарно оръжие“. Тази платформа за сигурни връзки разрешава размяната на платежни нареждания и прекачване на средства сред банките.

SWIFT, която е записана в Белгия, изключи през 2012 година доста ирански банки след решение на Европейски Съюз. Повечето от тях бяха върнати назад в системата през 2016 година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР