Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство

...
Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство
Коментари Харесай

ЕС въвежда 40% квота за жени в управителните съвети на големи компании от 2026 г.

Европейският съюз реализира единодушие за въвеждане на квоти за тъждество сред половете, с цел да подсигурява, че дамите имат най-малко 40% от местата в управителните препоръки на огромните компании.

След десетилетие на застой по тематиката, предлагането получи нов подтик тази година с нова поддръжка от Германия и Франция, а във вторник най-сетне беше реализирано политическо съглашение сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Законодателството изисква от записаните на борсата компании във всички 27 страни членки на Европейски Съюз доникъде на 2026 година дамите да заемат най-малко 40% от местата в управителните препоръки без изпълнителни функционалности или 33% от всички управителен длъжности в управителните препоръки.

Компаниите могат да бъдат санкционирани за това, че не наемат задоволително дами в своите управителни препоръки, а директорските назначения могат да бъдат анулирани при неспазване на закона.

„ Разнообразието не е единствено въпрос на правдивост. То е и мотор на растежа и нововъведенията. Бизнес причините в интерес на повече дами на управителни длъжности са ясни”, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „ Има задоволително висококвалифицирани дами, които са подобаващи за висши длъжности: те би трябвало да могат да ги заемат”.

Неравен прогрес

Миналата година европейските данни сочат, че дамите заемат 30,6% от позициите в управителните препоръки в целия блок, само че този дял варира доста в обособените страни – в Кипър дамите в управителните препоръки са 8,5%, а във Франция повече от 45%.

Франция вкара за първи път законови цели за присъединяване на дами в управителните препоръки през 2011 година Собствената й квота от 40 % е въведена през 2017 година през днешния ден тя е единствената страна от Европейски Съюз, която надвишава тази цифра, съгласно Европейският институт за тъждество сред половете (EIGE).

Италия, Нидерландия, Швеция, Белгия и Германия са идващите най-хубави в класа с сред 36 и 38,8 % дами в управителните препоръки. С огромно закъснение са Унгария, Естония и Кипър, където по-малко от един на всеки 10 шефове без изпълнителни функционалности са дами.

През април EIGE съобщи, че наложителните квоти са се оказали по-ефективни за включването на повече дами в управителните препоръки спрямо страните, които са подхванали по-меки ограничения или не са подхванали никакви дейности.

Какво ще се промени?

Така наречената инструкция „ Жените в управителните съвети” се ползва при сдружения с най-малко 250 чиновници.

Тя има за цел да вкара транспарантни процедури за набиране на личен състав в фирмите, тъй че най-малко 40% от длъжностите на неизпълнителни шефове или 33% от изпълнителните и неизпълнителните длъжности, взети дружно, да се заемат от незадоволително показания пол – нормално дами.

В случаите, когато претендентите са еднообразно квалифицирани за избрана служба, приоритет би трябвало да има претендентът от по-слабо показаният пол.

Регистрираните компании ще бъдат задължени да дават годишно информация на способените органи по отношение на представителството на половете в техните управителни препоръки и, в случай че задачите не са реализирани, по какъв начин възнамеряват да ги реализиран.

„ Повече дами в управителните препоръки вършат фирмите по устойчиви, по-иновативни и ще оказват помощ да трансформират структурите от горната страна надолу на работното място”, сподели в изказване съавторът на директивата, австрийският народен представител от Социалдемократическата партия Евелин Регнер.

„ Процесите по асортимент би трябвало да са учредени на ясни, авансово избрани критерии, а с това съглашение ще бъдат определени единствено най-хубавите претенденти, като по този метод ще се усъвършенства цялостното качество на управителните съвети”.

Компаниите ще бъдат изправени пред санкции

Страните членки ще би трябвало да впишат директивата в националното си законодателство през идващите две години.

Дружествата от своя страна, ще би трябвало да се преценяват с новата цел до 30 юни 2026 година То е по-кратък период спрямо предлагането на Съвета за 31 декември 2027 година

Предложението на Европейски Съюз включва „ ефикасни, възпиращи и пропорционални” санкции за фирмите, които не извършват отговорностите за асортимент и докладване.

Страните членки ще би трябвало също по този начин да разгласяват информация за фирмите, които доближават задачите си, като форма на партньорски напън и за поощряване на спазването на условията.

Европейският парламент изиска на по-късен стадий да бъде направена оценка на обсега на директивата по отношение на това дали тя би трябвало да включва и сдруженията, които не са регистрирани на борсата. / БГНЕС, " Евронюз "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР