Европейският съюз планира да активизира диалога със страните от Западните

...
Европейският съюз планира да активизира диалога със страните от Западните
Коментари Харесай

ЕС е разтревожен от китайските инвестиции в Западните Балкани

Европейският съюз възнамерява да засилва разговора със страните от Западните Балкани, с цел да им изясни преимуществата на финансирането от европейските принадлежности за инфраструктурни планове, заяви пред Радио Свободна Европа говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич.

Тя предизвести, че китайските вложения могат да доведат до огромно задлъжняване на страните от района.

Коциянчич изясни, че финансирането на Европейския съюз за инфраструктурни планове обгръща безплатни помощи и заеми с преференциални лихви, до момента в който китайското финансиране е извънредно под формата на заеми със доста по-високи лихви.

"Затова държавните управления би трябвало да внимават тези вложения да не доведат до високи равнища на отговорности, което може да докара до надзор на прехвърлянето на стратегическо имущество и запаси в бъдеще ", сподели говорителката на Европейска комисия.

Коциянчич акцентира, че страните от Западните Балкани имат ясна европейска вероятност, и напомни, че Европейски Съюз е техен основен сътрудник в търговията и вложенията. Тя уточни, че 70 % от търговията на Западните Балкани е с Европейски Съюз, 60 % от директните задгранични вложения в района са също от Европейски Съюз, а делът на Китай в тяхната външна търговия и задгранични вложения е едвам към 6 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР