Европейският съюз обяви днес, че ще наложи универсално зарядно устройство

...
Европейският съюз обяви днес, че ще наложи универсално зарядно устройство
Коментари Харесай

ЕС удря Apple, налага универсално зарядно устройство за смартфони

Европейският съюз разгласи през днешния ден, че ще наложи универсално зарядно устройство за смарт телефони, което ще докара до конфликт с Apple и нейния всеобщо употребен iPhone, съобщи " Франс прес ".

Европейската комисия счита, че общоприет кабел за всички устройства ще понижи електронните боклуци, само че Apple твърди, че универсалното зарядно устройство щяло да забави нововъведенията и да сътвори повече замърсяване .

Общността е дом на 450 млн. души, едни от най-богатите консуматори в света, а налагането на USB-C като кабелен стандарт, веднага като бъде утвърден от страните членки и Европейския парламент, би повлияло на целия световен пазар на смарт телефони .
 Европейският парламент желае въвеждане на общо зарядно устройство
Европейският парламент желае въвеждане на общо зарядно устройство

Целта е да се понижи електронният боклук

" Европейските консуматори бяха задоволително дълго разочаровани от това, че несъвместими зарядни устройства се струпват в чекмеджетата им ", акцентира в изказване заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

" Дадохме на промишлеността задоволително време да измисли свои лични решения, в този момент настъпи време за законодателни дейности за общо зарядно устройство ", настоя тя.

Понастоящем потребителите би трябвало да избират сред телефони, обслужвани от три съществени зарядни устройства: " Lightning " за телефони на Apple, микро-USB, всеобщо употребявано на множеството други мобилни телефони, и по-новото USB-C, което от ден на ден се употребява.

Този диапазон към този момент е доста банален от 2009 година, когато десетки разнообразни типове зарядни устройства бяха свързани с мобилни телефони, създавайки купчини електронни отпадъци, когато потребителите сменяха марки.
 Искат единно зарядно за телефони в Европейски Съюз
Искат единно зарядно за телефони в Европейски Съюз

MicroUSB бе одобрен от Европейската комисия като

Европейски Съюз съобщи, че актуалната обстановка оставала " неуместна " и че европейските консуматори харчат почти 2,4 милиарда евро годишно за независими зарядни устройства, които купуват настрана .

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, също по този начин отхвърли аргумента на промишлеността, че нововъведенията ще бъдат ощетени.

Той означи пред кореспонденти, че американските софтуерни колоси " постоянно излагат този мотив, че (законодателството на ЕС) е срещу нововъведенията... Не е срещу нововъведенията. То е за европейските консуматори, не е срещу никого . "

Apple, която към този момент употребява USB-C конектори на някои от своите iPad-и и преносими компютри, упорства, че законодателството да се наложи универсално зарядно устройство за всички мобилни телефони в Европейски Съюз било безпричинно .

" Оставаме обезпокоени, че строгият правилник, изискващ единствено един вид зарядно устройство, задушава нововъведенията, а не ги предизвиква, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света ", акцентират от Apple.

Някои в промишлеността настояват, че телефоните, които към този момент се употребяват с наследствено зарядно, ще изгубят цената си при препродажба, в случай че не може да бъде сменено, и ще прибавят към пренасищането с цифрови боклуци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР